fbpx
Social Share

14 nov 2022

Chris & FYGI

“Ik ben niet meer van plan om in loondienst te werken.”

Een ondernemer in hart en nieren. Dat is Chris. Het is daarom geen verrassing dat Chris ruim een jaar geleden de stap maakte om als freelancer door het leven te gaan. Chris wil carrière maken. In vrijheid zijn eigen pad bewandelen. Alleen dan kan hij op de hoogst haalbare manier topprestaties leveren! Eén ding is zeker: Chris wil nooit meer in loondienst.

Laten we even teruggaan naar het begin… Want Chris komt uit een hele andere tak dan de recruitmentbranche. Hij heeft namelijk een voorliefde voor de jeugdzorg. Jeugdzorg? Ja, zeker! Maar dit liep allemaal net even wat anders dan gepland. In de zomer van 2018 zou Chris door een verhuizing zijn BBL-opleiding in de jeugdzorg vervolgen bij een andere organisatie. Voordat het zover was had Chris alleen zes maanden niks om handen. Niks voor Chris! Het besluit om een uitzendbureau binnen te stappen lag daarom voor het oprapen. Je voelt het al aankomen. Hij kon daar aan de slag en ging niet meer weg. De stip op de horizon verschoof en zo rolde Chris geruisloos de wereld van recruitment in. Na verschillende ervaringen binnen organisaties als Vitalant en Manpower achtervolgde Chris zijn droom. Starten voor zichzelf!

“In de recruitmentwereld kun je veel kanten op.”
Chris zegt: “In tegenstelling tot de zorg kan ik naar mijn mening meer kanten op binnen recruitment. Dat is precies wat ik zoek, want ik wil stappen maken.” Momenteel richt Chris zich hoofdzakelijk op operationele functies in de techniek, zoals monteurs. Hij vindt het hele recruitmentspelletje fantastisch: “Het voelt fijn om van toegevoegde waarde te kunnen zijn. Ik bied goede banen aan mét mooie voorwaarden. Daarmee help ik organisaties en professionals.”

“Ik ben iemand die veel vrijheid nodig heeft.”
Chris werkt nu minder dan dat hij in loondienst deed: “Je denkt al gauw dat je als ondernemer veel moet werken. Ik ken mede-recruiters die wel 60 uur per week maken. Ik kom niet eens aan 40 uur.” Chris pakt de ruimte om zijn eigen tijd in te delen en dat werkt prettig. Daarnaast kan hij zich ontzettend goed focussen in deze zelfstandige positie mét eigen inbreng: “Als ik op mijn werkkamer zit dan doe ik in een uur hetzelfde als wat ik in twee uur op kantoor doe. Ik kan nu veel effectiever mijn tijd indelen. Als iemand mij drie keer op een dag belt om te vertellen wat ik moet doen, dan ben ik daar snel op uitgekeken.” 

“Voor mijn naasten kwam de stap naar het ondernemerschap niet uit de lucht vallen.”
Of Chris de stap naar het zelfstandig ondernemerschap spannend vond? Zéker niet! “Ik houd wel van wat onzekerheid. Vanaf mijn twaalfde wil ik al een eigen bedrijf beginnen. “Gezien mijn privésituatie met een vrouw en twee kleine kinderen geeft het natuurlijk wel rust als je bedrijf goed van de grond afkomt.” Chris heeft daarom uitgezocht hoe hij als ondernemer toch een wat stabielere omgeving kon creëren. Hij kwam via-via terecht bij FYGI: “Na een belletje kwam ik erachter hoe FYGI werkt en wat ik kan verwachten. Anderhalve week later heb ik de knoop doorgehakt. Ik sloot mij aan als zelfstandig recruiter bij FYGI.” Chris startte met werving & selectie en een leuke interim-opdracht bij Feenstra. “Vanaf dag 1 liep alles gesmeerd, in de eerste week kon ik al een factuur opsturen. Ook had ik binnen twee weken een werving & selectie match. En belangrijker nog: iemand aan een mooie baan geholpen! Mijn start verliep dus enorm prettig.”

“Het was niet de reden waarom ik bij FYGI kwam, maar wel waarom ik blijf.”
“Mijn eerlijke verhaal is dat ik op voorhand de intentie had om maximaal een half jaar bij FYGI te blijven. Ik stond er echt heel anders in dan nu. Natuurlijk liet ik dit eerst niet doorschemeren. Ik zag het als een makkelijke opstart om vervolgens vanuit daar helemaal voor mezelf verder te gaan.” Chris vervolgt: “Mede omdat je geld afdraagt wist ik niet of FYGI echt iets voor mij was. Nu merk ik dat FYGI toegevoegde waarde levert. Van ondersteuning bij teksten tot aan marketingkennis, recruitment technologie en de kans om trainingen te volgen. Een meerwaarde dat de kosten aardig compenseert. Voor mij genoeg redenen om te blijven!”

“Door een groot netwerk ben ik niet helemaal alleen op mijn eigen eilandje.”
Ondanks dat Chris zelfstandig recruiter is heeft hij wel een netwerk om zich heen. “Dat is prettig, want je hebt sociale contacten waar je eventueel op kunt terugvallen.” Wanneer er behoefte is schakelen ze elkaar in, maar Chris vindt het vooral fijn dat dit geen verplichting is. “De recruiters uit het FYGI-netwerk bij Feenstra spreek ik wekelijks. Ik spar bijvoorbeeld regelmatig met Andy en Shane, zij zitten al drie jaar bij Feenstra. Dat maakt zo’n opdracht voor mij aangenamer.“

“Van online recruitment marketing had ik geen kaas gegeten.”
De inzet van online recruitment marketing, ook wel Talent Targeting genoemd, is voor Chris een van de interessantere dingen die hij heeft gedaan sinds hij bij FYGI aangesloten is. Hij wist überhaupt niet dat het bestond. Chris zegt: “Ik was altijd gewend aan ‘no cure, no pay’. Nu heb ik al twee á drie keer zo’n campagne ingezet voor een opdrachtgever.

“Mijn wens voor de toekomst is een bedrijf, naast mijn eigen bedrijf, samen met mijn broer."
De zorg trekt nog steeds aan Chris. Het lijkt hem ontzettend mooi om iets gericht te doen op bemiddeling voor zzp’ers in de zorg. Chris’ broer is zzp’er in de zorg. “Misschien gaan we naast mijn bedrijf samen een bedrijf starten, want we vullen elkaar goed aan én we hebben al een enorm netwerk opgebouwd.” Chris acht de kans groot dat de economie binnen nu en een jaar slechter wordt. “Het lijkt mij een mooie verbreding om naast de techniek iets in de zorgtak te doen. Ik verwacht dat de zorg een branche is waar veel vraag naar blijft.”

“Zet je angsten aan de kant.”
Twijfel jij om zelfstandig recruiter te worden? Als jij met druk kunt omgaan dan is er volgens Chris geen reden om je te laten tegenhouden. “Je moet er positief tegenover staan dat er niet altijd een stabiel inkomen is, er geen pensioen wordt opgebouwd en dat je geen WW-uitkering hebt. Maar dat kun je als zzp’er tegenwoordig allemaal heel goed regelen. Het enige wat ik kan zeggen is dat je het gewoon moet doen. Wanneer het wel tegenvalt is er ook geen man overboord en heb je in ieder geval kunnen proeven van het zelfstandig ondernemerschap.”
 

Wil jij een keer sparren met Chris? Kijk op zijn persoonlijke pagina! 

Ontdekken wat FYGI voor jou kan betekenen?

Chris
Interim recruitmentTalent TargetingWerving & Selectie
Een toegewijde recruiter zoals Chris in je organisatie...
  • Werving & Selectie
  • Werving & Selectie
  • Werving & Selectie
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial