fbpx
Social Share

09 dec 2022

Kristel & FYGI

“Iemand zei tegen mij: “Je moet echt iets met mensen gaan doen, want daar ligt jouw kracht.”

Als vrolijke en energieke zelfstandig recruiter is Kristel Frey goed zichtbaar op LinkedIn. Meer dan drie jaar geleden maakte zij de stap naar het zelfstandig ondernemerschap. Wél is ze al sinds 2008 te vinden in de recruitmentbranche. Werken waar, wanneer en met wie je wil. In vrijheid. Dat trok de ondernemende Kristel naar FYGI.

Recruiter worden is niet altijd Kristel haar droom geweest: “Vroeger wilde ik lerares worden, maar het geld om te studeren was er niet.” Kristel vervolgt: “Toen werd ik poetsvrouw. Ik werkte mezelf omhoog en kwam terecht in een plannersfunctie.” De interesse voor recruitment werd continu gewekt. “Binnen mijn plannersfunctie liep ik regelmatig intercedenten tegen het lijf. Wat zij deden, dát sprak mij aan. Het leek mij ontzettend leuk.” Het is dan ook geen verrassing dat er een carrièreswitch plaatsvond: “Toen ik mijn job als planner kwijtraakte heb ik mijn zinnen gezet om als recruiter te werken.” En zo begon Kristel bijna 15 jaar geleden in het recruitmentvak in de uitzendwereld.

“Ik wist al dat ik ondernemer zou worden, voordat ik zeker wist dat ik recruiter ging worden.”
Als recruiter liep Kristel op den duur tegen een aantal zaken aan: “Het is eigenlijk hetzelfde verhaal als zoveel mensen. Nadruk op targets, uitzendkrachten die niet kwamen opdagen, te weinig tijd voor kwalitatieve intakes, etc.  Het voelde alsof ik na al die jaren de uitzendwereld was ontgroeid”, daarom Kristel nam ontslag. “Ik wist al lang dat ik ondernemer wilde worden, ik heb zelfs getwijfeld om bij mijn man in de horecazaak te stappen. Maar ik merkte dat ik het recruitmentvak zou gaan missen als ik iets anders zou gaan doen.” Zo begon de zoektocht naar het zelfstandig ondernemerschap, waarbij een oud-collega Kristel de weg wees naar FYGI: “Ik heb de website met veel interesse van boven tot onder gelezen, heb contact gezocht met Erik en daarna ging het heel snel. Twee dagen later had ik een kennismakingsgesprek met Erik in Nijkerk en toen ik naar buiten liep dacht ik echt: wow, dit is te mooi om waar te zijn.” Na wat wikken en wegen en gesprekken met oud-collega’s die zich bij FYGI hadden aangesloten, zette Kristel de stap naar zelfstandig recruiter.

“Het recruitmentvak staat op mijn lijf geschreven.”
Kristel haalt veel voldoening uit haar werk: “Voor mij gaat het om anderen blij maken. Mijn energielevel schiet de lucht in als ik zowel de klant als de professional blij kan maken! Recruitment heeft alles waar ik blij van word. Ik help professionals in een lifechanging moment en klanten aan nieuwe collega’s. Als nieuwsgierig en oprecht geïnteresseerde recruiter mag ik veel vragen stellen. Ik ben gesprekspartner, marketeer, copywriter, verkoper, trainer, sourcer, bemiddelaar en matchmaker. Heerlijk dat dit alles samenkomt in de functie van recruiter.”

“Nederland vs. België.”
Kristel woont in België, maar ze werkt ook voor klanten in Nederland. Ze merkt verschillen tussen de twee arbeidsmarkten. “In Nederland zijn mensen iets ondernemender, in België zijn mensen wat meer bescheiden zijn, maar wel hele harde werkers.” Kristel vervolgt, “Mijn onderscheidend vermogen is dat ik kennis heb van de arbeidsmarkt van beide landen.”
De fysieke afstand tussen Kristel en FYGI valt soms wel tegen. “Ik kom niet zo snel even langs om te werken in Nijkerk vanwege de afstand. Daarom ben ik blij dat we regiomeetings hebben. Dan kan ik toch mijn collega’s zien zonder lang onderweg te zijn.”

“Klanten luisteren echt naar mijn advies.”
“Alle tijd die ik in mijn ontwikkeling heb gestopt en alles wat ik tot nu toe heb gedaan heeft van mij een echte recruitment business partner gemaakt. De klanten luisteren naar mijn advies.” Kristel vervolgt: “Vanuit FYGI krijg ik een afwisselend aanbod aan trainingen en opleidingen voorgeschoteld. Ik maak er handig gebruik van. Dit kan van externen komen, zoals op het FYGI-event met Remco Claassen. Maar er was laatst ook een interne training over stress en veerkrachtigheid.” Ook op andere punten van recruitment heeft Kristel zich ontwikkelt: “Van professionals krijg ik veel complimenten op mijn vacatureteksten, daar heb ik hard voor gewerkt.” Kristel vervolgt: “De teksten die ik nu schrijf maken impact en daar ben ik trots op.”

“Ik wil graag een expert blijven.”
Voor de toekomst is Kristel van plan om op de huidige voet verder te gaan: “Ik wil mij blijven ontwikkelen en tijd investeren om bij te blijven. In de recruitmentbranche zijn er telkens weer nieuwe ontwikkelingen en daarom is het hebben van aanpassingsvermogen belangrijk.” Ook heeft Kristel een goede werk-privébalans gevonden die zij graag wil doorzetten. “Ik maak mij geen zorgen meer als ik een ochtend ga sporten of vrij neem. Zolang ik mijn doelen haal ben ik tevreden.”

“Als recruiter moet je constant in beweging blijven om nieuwe opdrachten binnen te halen.”
Voor mensen die twijfelen om zelfstandig recruiter te worden heeft Kristel goed advies: “Waag de stap, maar zoek mensen om je heen waar je vertrouwen in hebt en die jou in je kracht zetten.” Kristel had dit zelf gevonden bij FYGI. “FYGI heeft mij voorzien van zoveel hulpmiddelen om mijn werk beter te kunnen uitvoeren. Je krijgt een laptop, je krijgt toegang tot cursussen en trainingen, dingen waar je normaal zelf veel geld voor moet betalen zitten erbij inbegrepen als je je aansluit bij FYGI.” Kristel benadrukt het belang van een netwerk: “Je moet niet alleen een netwerk van professionals hebben, maar ook van klanten en andere recruiters. Het zorgt ervoor dat je sneller succesvol bent. Gelukkig is dit iets waar FYGI je bij helpt.”

Wil jij een keer sparren met Kristel? Kijk op haar persoonlijke pagina! 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial