fbpx
Social Share

01 okt 2019

Laaggeletterdheid op de arbeidsmarkt

In Nederland zijn maar liefst 2,5 miljoen volwassenen laaggeletterd. Laaggeletterdheid zorgt voor moeite met lezen en schrijven en vaak ook met digitale vaardigheden. Het is dus anders dan analfabetisme, waarbij iemand niet kan lezen en schrijven. Laaggeletterdheid zorgt ervoor dat een grote groep Nederlanders niet voldoende kan functioneren in het dagelijks leven.

Van 9 tot en met 15 september 2019 is de Week van de Alfabetisering

Mensen die laaggeletterd zijn, zijn geen analfabeten. Lezen en schrijven lukt wel, maar het niveau blijft steken onder 1F. Dat is het niveau dat een leerling aan het einde van de basisschool moet halen. De achterstand op dit niveau zorgt bijvoorbeeld voor problemen bij het invullen van formulieren en het lezen van straatnaamborden, maar zeker ook bij het werken op een computer. Stel je eens voor dat je niet zelfstandig formulieren kan invullen. Of reizen met het openbaar vervoer, voorlezen aan je (klein)kinderen, digitaal bankieren of het begrijpen van informatie over gezondheid en zorg. Om over solliciteren nog maar te zwijgen.

Laaggeletterdheid in kaart

Laaggeletterdheid is de laatste jaren flink gestegen. In 2008 waren er nog 1,5 miljoen mensen laaggeletterd. In tien jaar tijd is dit aantal gestegen naar 2,5 miljoen. Of het iets te maken heeft met de toename van immigranten in Nederland? Misschien, maar uit cijfers blijkt dat twee derde van de laaggeletterden van Nederlandse afkomst is.

Er zijn ongeveer 740.000 laaggeletterde werknemers in Nederland. Opvallend is dat in de sector Industrie & Energie 13,9% laaggeletterd is, tegenover een score van 0% in de onderwijssector.

De meeste laaggeletterden werken in de industrie, bouw, zorg, horeca en transport. Dat zijn sectoren waarin uitvoerende werkzaamheden voorop staan, tegenover het lezen van letters of schrijven in diverse vormen. Spreken gaat goed, waardoor je tijdens gesprekken niet snel zult merken dat iemand laaggeletterd is.        

Omdenken

Het is altijd makkelijker om te zeggen dat er geen werk is, dan om te vertellen dat je moeite hebt met lezen en schrijven. Daarom is het goed om met oplossingen te komen om ook deze groep mensen aan een baan te helpen. Denk hierbij aan video cv’s. Via een video kan een professional zijn werkervaring en opleidingsniveau toelichten. Bekijk een situatie eens vanuit de ogen van een laaggeletterde. Wat zou jij doen? Leer omdenken.

Leestip: Een dag uit het leven van een laaggeletterde

Informeer eens bij een werkgever of er een methode wordt gebruikt om laaggeletterdheid aan te pakken. Het ondersteuningsprogramma Taal voor het Leven helpt (gemeenten) en organisaties om aan de slag te gaan. Het helpt bij het duurzaam vinden, opleiden en volgen van mensen die moeite hebben met basisvaardigheden. Lezen en schrijven is niet voor iedereen gewoon. Ook niet voor werkzoekenden.

Je vindt hier meer informatie over alfabetisering en laaggeletterdheid.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial