zelfstandig recruiter vrijheid

Edwin & Fygi

De tijd is rijp, alle tekens staan op groen. En zo besloot Edwin Abma 4 jaar geleden zijn leven voort te zetten als ondernemer. Een nieuwe wereld met de nodige risico’s, maar Edwin is tot op het bot gemotiveerd. Vol vertrouwen volgt hij zijn droom. Zelf aan het roer zitten en mensen blij maken. Professionals helpen aan hun beste baan en werkgevers helpen aan de beste werknemers.

“Mijn intrinsieke motivatie is mensen blij maken.”

Achterafgezien had Edwin de stap naar het zelfstandig ondernemerschap graag eerder gemaakt. Hij zit al 24 jaar in het recruitmentvak. Sinds 4 jaar is hij freelance recruiter en aangesloten bij Fygi. Edwin: “Ik zou niet meer anders willen.” De recruitmentbranche past bij Edwin. “De juiste mensen plaatsen op de juiste plek en opdrachtgevers helpen, dat vind ik leuk.”

“Als ik het eerder had geweten, dan had ik het eerder gedaan.”

Edwin Abma

“Wel of niet ondernemen?”

Edwin houdt er niet van om al precies te weten wat hij volgend jaar doet. “Daarom ben ik minder geschikt voor vast werk. Ik heb altijd wel vaste banen gehad, maar na een paar jaar ben ik toe aan nieuwe, frisse impulsen.” Afwisseling past bij Edwin. “Een lange tijd dacht ik na over het ondernemerschap en de bijbehorende risico’s. Het is spannend, want je zegt je vaste baan op en komt in aanraking met een stukje onzekerheid.” Helemaal als je dan ook nog een gezin hebt met 3 kinderen.

Toch heeft Edwin het nooit zo gevoeld. “Ik voelde alleen maar positiviteit en vrijheid. Met vrijheid moet je natuurlijk wel goed kunnen omgaan. Jij bent degene die de trein moet laten rijden. Als je vandaag niks doet, dan gebeurt er in principe ook niks.” Edwin geniet enorm van zijn werk-/privébalans. “Ik kan mijn eigen tijd indelen. Als ik tussendoor behoefte heb om met de hond te wandelen of om te gaan sporten, dan kies ik daar bewust voor.” Edwin doet aan windsurfen. Je bent daarmee afhankelijk van het weer. “Als het niet waait kun je niet surfen, maar als er dan opeens een schitterende surfdag is dan vind ik het fijn om zelf te kunnen bepalen of ik ga. De meeste werkgevers lenen zich daar niet voor. Dus houd je van wind- of kitesurfen? Word ondernemer.” 😉

Fygi_Edwin

“Fygi is van meerwaarde.”

Edwin hoorde over Fygi via oud-collega’s. Ook zag hij regelmatig posts voorbijkomen. Hij raakte nieuwsgierig en besloot een belletje te wagen. “Ik wilde iets in de techniek beginnen en was daarom benieuwd hoe het zat met eventuele concurrentie- en relatiebeding.” Vrij snel ging hij om tafel. “Het was een hartstikke leuk gesprek en ik heb direct besloten om het te doen.”

Het plan was alleen om nog een half jaartje te wachten. Tot Edwin 5 à 6 weken later door Fygi werd gebeld. “Er was een passende opdracht voor mij binnengekomen. Al snel ging ik met de opdrachtgever in gesprek en de dag daarna heb ik mijn baan opgezegd. Het ging allemaal ontiegelijk vlot, maar het voelde zo goed. Mijn energie spatte ervan af!” Edwin had toentertijd geen corporate ervaring. Dat was even spannend. “We hadden afgesproken dat ik de eerste 3 maanden garantie had om bij deze opdrachtgever te blijven. Na 2 maanden vond er een evaluatiegesprek plaats en uiteindelijk heb ik er bijna een jaar gezeten.”

“Levert Fygi mij op wat het moet opleveren? Het antwoord is nog altijd ja.”

“De reden dat ik bij Fygi aangesloten ben is, omdat Fygi randzaken uit handen neemt. De ondersteuning op het gebied van marketing en tools helpt mij ontzettend. Door de jaren heen heb ik gemerkt dat ik Fygi niet nodig heb om mij aan de gang te houden. Ik heb een netwerk en kansen genoeg, maar alles daaromheen is buitengewoon waardevol.” In die zin kijkt Edwin ernaar. Hij vraagt zich regelmatig af of Fygi hem oplevert wat het hem zou moeten opleveren. Het antwoord is nog altijd ja.

“In een netwerk van ondernemers leeft een andere energie.”

Edwin ervaart het als een cadeautje om aangesloten te zijn bij een groot netwerk met zelfstandig recruiters. “Het is anders dan met collega’s. Bij collega’s zitten er vaak mensen tussen die onwijs enthousiast zijn en die erg hard werken, maar er zitten er ook wat bij die er puur zitten voor de centjes of omdat het nou eenmaal moet.” Volgens Edwin heerst er in het Fygi-netwerk een andere sfeer, omdat de meesten voor zichzelf werken óf dat willen doen. “De energie die er leeft en het klankborden met elkaar, dat is fantastisch. Het is prettig om kennis, opdrachten en professionals te delen.”

Fygi_Edwin

“Ik heb vrij weinig actieve sales hoeven doen.”

“Naarmate je langer als ondernemer actief bent dan weten mensen in je netwerk je te vinden. Ik werd spontaan benaderd voor vacatures en opdrachten.” Edwin hoeft daarom weinig actieve sales te doen. “Mijn netwerk werpt zijn vruchten af.” Hoe meer focus je aanbrengt, hoe beter het gaat, ontdekte hij.

Edwin heeft in zijn carrière mooie resultaten behaald. Een mooi voorbeeld: hij had een opdrachtgever die moeite had om goede service engineers te vinden. Met behulp van een wervingscampagne ontving Edwin 65 reacties. Ongeveer 35 mensen hiervan waren daadwerkelijk goede techneuten. “Daarmee had ik wel echt raak geschoten met de juiste toon, vacatureteksten en pullfactoren. Dat was heel vet!” Uiteindelijk is Edwin vooral trots op hoe zijn ondernemerschap doorloopt. “Ik groei elk jaar, persoonlijk en in omzet.”

“Iets leren is een stukje investering.”

Edwin is werkzaam in de techniek, met name de maaktechniek. Hij zit nu een jaar bij Denkavit als interimmer. “Daar doe ik het hele scala aan vacatures. Van operators tot aan business developers managers, applicatie- en systeembeheerders, supply chain en op dit moment ben ik met een hr-manager bezig.” Werving & selectie doet Edwin ernaast. “De ene keer doe ik meer werving & selectie opdrachten en dan weer meer interim-opdrachten. Deels hangt dat af van of ik wat kan leren.”

Zo had Edwin voordat hij startte bij Denkavit nooit iets met supply chain gedaan. Nu kan hij deze kennis ook voor zijn werving & selectie opdrachten inzetten. “De opgedane ervaring verrijkt je en dat kun je gebruiken in je verdere ondernemersplan.” Alles heeft zo zijn voor- en nadelen. “Je hebt met interim-klussen een steady inkomen in tegenstelling tot bij werving & selectie opdrachten. Met werving & selectie heb je meer knoppen om aan te draaien. Ga je een keer wat harder, dan heb je meer omzet.”

“Ik kan alleen maar hopen dat het tot mijn pensioenleeftijd en misschien zelfs daarna zo goed blijft gaan.”

Edwin wenst altijd in vrijheid te kunnen blijven werken. In de toekomst doet hij misschien weer meer werving & selectie, maar dat zijn eigen keuzes legt hij uit. “Als ik 20 jaar jonger was geweest dan had ik misschien nog wel ambities gehad om mensen aan te nemen in mijn onderneming en om daar groter in te worden. Nu hoef ik niet zo nodig een heel imperium op te bouwen. Als ik er een goed inkomen uit kan halen voor mij en mijn gezin, daarvan kan leven en min of meer kan doen wat ik wil, dan ben ik ontzettend blij. En dat is op dit moment zo!”

Regelmatig spreekt Edwin professionals die hij jaren geleden aan een baan heeft geholpen. “Het is superleuk om te horen dat die mensen het nog steeds onwijs naar hun zin hebben op hun werk.” Recruitment is gewaardeerd werk.

Dit vind je misschien ook interessant

zelfstandig recruiter vrijheid - Read more
Blog

100% effectiever werken met 8 praktische tools!

Maak kennis met 8 essentiële tools die elke ondernemende recruiter nodig heeft om effectiever te werken en betere resultaten te bereiken, van Boolean Searches tot Tinyurl.
zelfstandig recruiter vrijheid - Read more
Blog

Unieke Fygi-onboarding

Start je avontuur bij FYGI als zelfstandig recruiter óf recruiter in loondienst, dan kun je rekenen op een efficiënte en energieke onboarding.
zelfstandig recruiter vrijheid - Read more
Blog

Succesvolle samenwerking

Een perfect duo! Desirée van den Brand en Marjolein Touber laten zien dat samenwerken de sleutel is tot succes.