Assessment

Een assessment: het wat, waarom én hoe

De vacature staat uit en de eerste kandidaten dienen zich aan. Een goed begin. Maar dan begint het pas echt, want het vinden van het juiste talent voor je bedrijf is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Een sollicitant doet er vaak alles aan om zo goed mogelijk voor de dag te komen en jou als potentiële werkgever te overtuigen van zijn of haar kunnen. Daarnaast doe jij er als werkgever alles aan om de potentiële professional te laten zien hoe leuk het is om bij jouw bedrijf te werken. Het solliciteren is soms net als daten. Je tast elkaar af, stelt wederzijdse vragen om elkaar te leren kennen en bepaalt of er een vervolgdate komt; ja of nee. Een potentiële levenspartner kan je echter moeilijk een assessment voor de voeten werpen om te ontdekken of het de moeite waard is om tijd en energie in degene te steken. Maar bij een potentiële werknemer kan dat gelukkig wel!

Elk bedrijf kent de zogenaamde eendagsvliegen. Deze werknemers komen met vlag en wimpel door de sollicitatieprocedure en beginnen vol goede moed aan hun nieuwe baan. Het bedrijf steekt veel kostbare energie én tijd in het inwerken van dit nieuwe ’talent’. Vaak heb je als werkgever te maken met een opzegtermijn van een maand, waarbij het dan vaak nog lastig of simpelweg té vroeg is om te bepalen of degene al voldoende is ingewerkt. Vaak na 1,5 of 2 maanden beginnen de eerste zichtbare scheurtjes te ontstaan en kom je er onverhoopt toch achter dat de match helaas toch niet zo ‘made in heaven’ was dan je initieel had verwacht op basis van de sollicitatiegesprekken. En juist daar is een assessment voor. Voor zowel de werknemer als voor het bedrijf biedt het de uitkomst om te ontdekken in welke mate er écht een match is om teleurstellingen op een later moment te voorkomen. Ook voorkom je onnodig verloop in je organisatie. Een assessment is volgens ons geen pre maar een must.

Wat is een assessment?

Een assessment is een middel om te beoordelen of iemand bij jouw organisatie, uitdaging of functie past. Een potentiële professional doorloopt een reeks testen, vragenlijsten, simulaties en/of rollenspellen. Met het resultaat van het assessment krijg je inzicht in de mate van geschiktheid van een professional voor een bepaalde functie. Hierbij kan worden gekeken naar factoren als onder andere intelligentie, persoonlijkheid of bepaalde vaardigheden welke vereist zijn voor de specifieke functie. Zo zullen persoonlijke eigenschappen als communicatief, doorzettingsvermogen en overtuigingskracht zwaarder wegen bij een salesfunctie dan bij bijvoorbeeld een IT functie.

Assessments als vast onderdeel van het sollicitatieproces

Door te investeren in het leren kennen van je potentiële medewerker vergroot je de kans aanzienlijk dat je een juiste aanname doet. Met het juiste talent in jouw bedrijf is er een minder hoog verloop en zorg je dat er minder kostbare tijd wordt verspild aan het inwerken van zogenaamde mismatches. Voor huidige medewerkers kan een hoog verloop ook voor onrust en frustratie zorgen. Kortom, genoeg redenen om het uitvoeren van assessments een vast onderdeel van het sollicitatieproces bij jouw organisatie te laten zijn.

Maar hoe voer je dan een assessment uit?

Voor een waardevol assessment is het aan te raden een gecertificeerde assessor in te schakelen. Deze heeft alle nodige vaardigheden en tools tot zijn beschikking om een objectief en compleet beeld van een professional in kaart te brengen en de uitkomsten te vertalen voor het bedrijf om een bewuste keuze te maken over het aannemen of afwijzen van de professional.

Fygi heeft gecertificeerde Thalento assessors

Fygi heeft elf recruiters opgeleid tot assessor bij Thalento. Door middel van de online assessment tool en een inhoudelijk gesprek komen zij met een gedegen advies. Onze recruiters krijgen trainingen en support om het beste talent voor jouw organisatie te selecteren.

Met het Fygi Assessment helpen onze gecertificeerde assessors met het vinden van het juiste talent voor jouw bedrijf. Op basis van een wetenschappelijk onderbouwd assessment in combinatie met een goed interview krijg je inzicht in prestatie & gedrag, motivatie & drijfveren, persoonlijkheid en eventueel de sales- en managementkwaliteiten of cognitieve vaardigheden van potentiële kandidaten om de beste selectie te maken.

Meer weten? Neem contact met ons op of stuur een bericht naar Debbie. We vertellen je graag meer over de mogelijkheden.

Fygi_Debbie_assessment

Alles weten over assessments?

Neem contact op met Debbie. Debbie Wannet Business coach

Dit vind je misschien ook interessant

Assessment - Read more
Blog

De 15 leukste podcasts voor ondernemende recruiters

Succesvol ondernemen? Luister jezelf vooruit met de 15 leukste podcasts gericht op ondernemende recruiters, groei en mindset!
Assessment - Read more
Blog

Debbie Wannet, de verbindende schakel tussen opdrachtgevers en het netwerk van recruiters

Debbie bij Fygi helpt 60+ recruiters met expertise in marketing en ontwikkeling, nastrevend ieders beste baan.
Assessment - Read more
Blog

Freelance recruiter worden? Beperk risico’s en maak de stap!

7 stappen naar veilig ondernemen: Iris' beste keuze. Minimaliseer risico's, maximaliseer succes.