goed cv

Hoe maak je een goed cv? Check onze tips!

Wist jij dat een recruiter gemiddeld slechts zes tot acht seconden de tijd neemt om een cv te bekijken? Hierna wordt al beslist of je op de ja- of nee-stapel terecht komt. Het is dus van groot belang dat jouw cv opvalt! Maar daarnaast moet jouw cv inhoudelijk natuurlijk ook goed zijn, anders kom je alsnog op de ‘nee-stapel’ terecht. Wij hebben voor jou een aantal tips op een rij gezet, zodat jij een top-cv kan presenteren! Geeft voor jezelf natuurlijk ook een fijn gevoel en wat zelfvertrouwen!

De basis voor jouw cv…

Allereerst, maak het persoonlijk! Laat naar voren komen wie jij bent als persoon. Dit is ontzettend belangrijk naast alle werk gerelateerde informatie. Zo ziet de werkgever gelijk of je past binnen het bedrijf. Wanneer je schrijft is het van belang om vanuit de ‘ik-vorm’ te schrijven en je mag de derde persoon achterwegen laten. Zo maak je het ook weer persoonlijk. Daarnaast is het belangrijk om jouw cv visueel te maken. Voeg een infographic, grafiek, tabel of iconen toe. Dit frist jouw cv op! En wist jij dat onze hersenen visuele informatie 60.000 keer sneller verwerken? Maar let op: maak het niet te bont! Vind de juiste balans en pas het eventueel aan op de functie en het bedrijf.

Zorg voor een verzorgd cv en laat zien dat je tijd hebt besteed aan je cv. Houd het wel een klein beetje simpel. Belangrijke informatie moet snel te vinden en te lezen zijn. Uitgebreide informatie kan later worden gegeven en uiteindelijk kan je alles toelichten, mocht dat nodig zijn. Doordat je jouw cv simpel houdt, is het makkelijk te lezen. Daarbij is het belangrijk dat er een goed overzicht is. Gebruik bijvoorbeeld bulletpoints en tussenkopjes. Zorg er ook voor dat verschillende onderdelen van elkaar zijn gescheiden. Als een recruiter jouw cv dan bekijkt, ziet diegene snel de verschillende aspecten.

De juiste informatie

En dan natuurlijk nog de vraag, welke informatie zet ik allemaal op mijn cv? Dat kan een klein beetje verschillen per cv. Het ligt er aan wie jij bent, wat jij doet en waar je gaat solliciteren. Ieder cv is uniek!

Begin in ieder geval met het benoemen van je personalia (naam, woonplaats, leeftijd) en geef een korte beschrijving over jezelf. Vermeld daarna je werkervaring, opleidingen, cursussen, etc. Wat je als eerst vermeldt, ligt aan jouw ervaringen. Kies voor de meest relevante ervaringen en bouw het op deze manier op. Gebruik bij het beschrijven van de verschillende onderdelen, een omgekeerde chronologische volgorde. Begin bijvoorbeeld met je huidige baan en werk op deze manier terug in de tijd. Benoem hier de werkgever, de plaats, de begin- en einddatum en je functie met korte beschrijving en prestaties. Benoem op jouw cv ook jouw vaardigheden, kwaliteiten, successen, referenties, etc. Bij jouw successen is het natuurlijk ook leuk om bewijsmateriaal toe te voegen.

Als er gekeken wordt naar referenties, dan kan je een citaat toevoegen van bijvoorbeeld jouw werkgever. Eventueel kan je referenties ook op aanvraag benoemen. Mocht je een referentie toevoegen, vraag dan altijd toestemming aan diegene. Vraag iemand die weet hoe je in een bepaalde werkomgeving functioneert. Vaak is dat een werkgever of een docent van je opleiding bijvoorbeeld.

Fygi_cv_schrijven

Pas jouw cv aan

Wat erg belangrijk is, is om jouw cv aan te passen aan de vacature, het bedrijf of de baan die je zoekt. Vermijd dus een standaard cv, maar zorg dat je jouw cv afstemt op die bepaalde functie waar jij op solliciteert. Leg de nadruk op de onderdelen die in de functie belangrijk zijn en laat deze, waar dat kan, terugkomen in jouw cv. Laat je werkzaamheden, opleidingen, vaardigheden, etc. die passen bij de functie extra naar voren komen. En benoem de onderdelen die relevant zijn bij de vacature.

Doe je een open sollicitatie? Zorg er dan voor dat je eens wat functies bekijkt die jou interessant lijken. Uit deze vacatures kun je misschien wat termen en vaardigheden gebruiken.

De lengte van jouw cv

Dan een vraag waar veel mensen mee zitten: hoe lang moet een cv zijn? Er is geen ideale lengte. Voor sommige mensen, bijvoorbeeld starters, kan het verstandig zijn om niet meer dan één pagina te hebben. Mocht je al veel meer ervaring hebben, dan kan je tot twee à drie pagina’s vullen. Meer dan dat wordt niet aangeraden. Een recruiter kan namelijk op die manier niet jouw hele cv lezen. Het belangrijkste is dat het duidelijk en kort is. Maar het is natuurlijk zonde om belangrijke informatie weg te laten, doe dit dus vooral niet! Kijk wel goed naar welke informatie voor de bepaalde functie geschikt is, zo kan je bijvoorbeeld sommige informatie beter weglaten. Denk bijvoorbeeld aan een ‘oud-bijbaantje’ terwijl je al meerdere werkervaringen hebt. Uit jouw gehele ervaringen kun jij de beste informatie selecteren.

De juiste indruk

Ontzettend belangrijk: wees eerlijk! Ga jij informatie verzinnen, en ze komen erachter, dan is dat natuurlijk erg stom. Je kunt beter eerlijk zijn, want daar kom je het verst mee en zo laat je ook geen verkeerde indruk achter. Daarnaast hoef je natuurlijk niet bescheiden te zijn en kan je ook wat extra positieve punten benoemen, daar is niks mis mee.

Check, check, dubbel check

Is je alles klaar? Lees hem dan nog eens goed door en haal de laatste foutjes eruit.

Let ook nog op onderstaande punten…!

  1. Laat jouw cv checken door iemand anders. Een cv met spellings- en grammaticafouten kan absoluut niet! Laat daarom jouw cv ook nog door iemand anders checken. Diegene kan met een frisse blik ernaar kijken.
  2. Laatste check. Wil je hem zelf nog eens checken, laat dan een paar dagen ertussen en lees hem dan nog eens door. Zo zie je vaak nog weer wat nieuwe dingen.
  3. Jouw uiteindelijk cv. Zorg er uiteindelijk voor dat je jouw cv als PDF opslaat en verstuurt.

En dan… op naar die droombaan! Nu maar duimen dat deze tips jou hebben geholpen… Succes!

Dit vind je misschien ook interessant

goed cv - Read more
Blog

Negen sollicitatieblunders

Fouten gebeuren, maar liever niet tijdens sollicitatiegesprekken. Om je te helpen, delen we veelvoorkomende sollicitatieblunders zodat jij ze kunt ontwijken.
goed cv - Read more
Blog

Met deze 3 tips zorg jij voor unieke fotografie!

Met deze fotografie tips breng je elk bedrijf tot leven en wek je vertrouwen. Juist dit kan de doorslag geven tot het maken van een conversie
goed cv - Read more
Blog

Solliciteren? 3 handige kledingtips

Dress for success: Match je outfit met het bedrijfscultuur, kies slimme kleuren en stoffen voor je sollicitatie.