Flexibel werken recruiter

Joni & Fygi

Maak kennis met Joni Bergmans: een veelzijdige ondernemer die het verschil maakt in het leven van professionals. Als coach, trainer, recruiter en trotse eigenaar van een zomerbar heeft ze de vrijheid om te werken waar en wanneer ze wil – ideaal voor haar drukke schema. Joni’s motto? Iedereen zijn beste baan. Daar zet ze zich met grenzeloze toewijding voor in. Op naar werkgeluk!

Joni heeft meerdere carrièrestappen gezet voordat ze recruiter werd. Ze begon als retail agent en schoof door naar field coach. In deze functie ontwikkelde ze haar vaardigheden in het motiveren en stimuleren van werkgevers, iets dat perfect paste bij haar interesses in talentontwikkeling en het welzijn van medewerkers. Uiteindelijk werd Joni sales coach, waarbij ze verder in aanraking kwam met recruitment. “Als sales coach werd ik betrokken bij het opleiden van mensen en het werven van nieuwe medewerkers. Met plezier rolde ik steeds meer het vak in.”

“De interesse in anderen is er altijd geweest.”

De stap van coach naar recruiter verliep soepel. “Het werk is deels vergelijkbaar, omdat het belangrijk is om te ontdekken wie er voor je zit.” Van nature is Joni nieuwsgierig naar andere mensen. Hoewel ze over de nodige vaardigheden beschikte, verliep niet alles even makkelijk. “Ik ben een echte kansengever en zie potentie in iedereen, maar natuurlijk is het onmogelijk om de hele massa aan te nemen. Gaandeweg heb ik hiermee leren omgaan.” Al snel wist Joni een eigen draai te geven aan recruitment door focus aan te brengen op feedback. “Feedback is een relevant, maar vaak vergeten aspect van recruitment. Door een professional te vertellen waarom hij of zij niet is aangenomen, kan een sollicitatieproces op een positieve manier worden afgerond voor beide partijen. De professional heeft dan vaak vrede met het besluit.”

FYGI_Joni

“Van zomerbar naar recruitment.”

Ondanks dat Joni al langer nadacht om freelancer te worden, vond ze de stap moeilijk. “Ik vond het spannend om er alleen voor te staan en toen ontstond er ook nog eens onzekerheid door corona.” In de tussentijd kwam er iets heel anders op haar pad: een zomerbar. “Na drie maanden de zomerbar te hebben gerund, kreeg ik de smaak helemaal te pakken.” Kristel Frey, aangesloten zzp-recruiter bij Fygi, bracht een bezoekje aan de zomerbar. Ze raakten in gesprek over Fygi. “Mijn interesse was meteen gewekt en een tijd later besloot ik om de stap naar freelance recruiter te maken.” Joni plaatste hierover een aankondiging op LinkedIn. Wout Ras, evenals Kristel aangesloten bij Fygi, vroeg of Joni de zomerbar wilde combineren met Fygi. “Na een goed gesprek tijdens een etentje met Wout en Kristel was ik overtuigd.” Het warme welkom in het netwerk was een essentiële factor. Joni gelooft dat samenwerken haar sterker maakt en dat het inspireren en sparren met anderen fantastisch is voor haar persoonlijke ontwikkeling. Toch was er enige twijfel. “Ik had moeite om het stukje coaching en training los te laten. Al snel realiseerde ik dat dit niet nodig was.”

“Ik kreeg de rugzak om mijzelf expert te noemen.”

Joni had ervaring als zelfstandig ondernemer bij de zomerbar. Toch was de stap naar zzp-recruiter spannend. “Het spookte door mijn hoofd of ik wel genoeg ervaring had. Tijdens de Fygi-onboarding kwam ik veel onbekende dingen tegen.” Gelukkig startte ik niet alleen. “Je zit met gelijkgestemden die ook vragen hebben. FYGI en mede-recruiters helpen je om expert te worden.” Joni slaagde erin om haar werk te vullen met dingen die zij leuk vindt. “Vaak hoor ik mensen zeggen dat je focus moet leggen op 1 ding. Dat kan inderdaad helpen om jezelf zichtbaar te maken in de markt. Maar persoonlijk heb ik meer afwisseling nodig in mijn baan.” Joni vervolgt: “Ik wil met mensen bezig zijn, maar op welke manier maakt niet uit. Het ondersteunen van mensen en bedrijven voor het ontdekken van het talent en het ontplooien van het talent geeft mij de nodige afwisseling.”

“Met een goede organisatie is alles mogelijk.”

Deze zomer combineert Joni voor het eerst zelfstandig recruitment met haar zomerbar. “De voorbereidingen zijn volop bezig en dat merk ik in mijn tijd. Dit jaar ga ik meer uit handen geven aan het personeel. Alles staat en valt met hen en ik heb er volle vertrouwen in.” Joni ziet dit als een waardevol leermoment en denkt al na over hoe ze het in de toekomst anders kan aanpakken. Ongeacht de drukte is Joni blij met haar keuze om zich bij Fygi aan te sluiten. “Aanvankelijk vond ik het spannend om alleen te zijn, maar het Fygi-netwerk heeft deze angst weggenomen.” Joni waardeert de geboden kennis die ze anders niet zo gemakkelijk had kunnen vinden en de mogelijkheid om zichzelf verder te ontwikkelen in haar werk.

FYGI_Jnu_boek

“De combinatie van training, coaching en recruitment geeft mij energie.”

“Corporate Rebels is mijn inspiratiebron.”

Joni heeft een duidelijke visie. “Een persoon die plezier beleeft op het werk, is productiever en is dus een grotere meerwaarde voor zijn werkgever”. Autonomie, vertrouwen en flexibiliteit spelen hierin een grote rol. Ze is van mening dat het niet meer van deze tijd is om professionals te micro managen of in sterke mate te controleren. Als Joni een professional ergens aan een baan helpt, wil ze dat deze persoon daar gelukkig wordt. Ze liet zich hierin inspireren door Corporate Rebels, die zich uitspreken voor het werkplezier van werknemers, waaronder autonomie en verantwoordelijkheid voor het personeel. “Toen ik zag dat het zo kon, wilde ik niet meer terug. Het is mijn missie geworden om deze visie te verspreiden. Niet meer de oude manier, maar het werk leuk en productief maken.”

“Mijn doel is dat personeel op lang termijn gelukkig blijft.”

Aansluitend bij haar visie weet Joni hoe zij zich verder wil ontwikkelen. “Mijn focus ligt op het uitbreiden van mijn hr-kennis om de beste werkomgeving voor personeel te creëren en een expert te worden in progressief en innovatief werken.” Helaas ligt er nog een obstakel op de weg. “Momenteel heb ik te weinig tijd om mij volledig te concentreren op deze doelen.” Tot slot is dit een punt van ontwikkelen waar Joni op wil focussen. “Een voordeel van ondernemen is de vrijheid en de autonomie om je tijd zelf in te delen. Van dat voordeel moet ik nog meer gebruik maken.”

Dit vind je misschien ook interessant

Flexibel werken recruiter - Read more
Blog

Anita & Fygi

"Ontdek Anita's reis van passievolle recruiter bij Unique naar bevlogen freelancer, gedreven door menselijk contact en persoonlijke groei."
Flexibel werken recruiter - Read more
Blog

Roland & Fygi

Roland Poot, de hardwerkende levensgenieter, heeft ruim 8 jaar ervaring in de arbeidsbemiddeling. Sinds een half jaar is hij aangesloten als zzp-recruiter bij FYGI.
Flexibel werken recruiter - Read more
Blog

Roos Strating & Fygi

Roos Strating vond na een zoektocht en periode van persoonlijke groei haar roeping als freelance recruiter. Haar verhaal toont de kracht van zelfontdekking en het omarmen van ondernemerschap.