Laaggeletterdheid

Laaggeletterdheid op de arbeidsmarkt

In Nederland zijn maar liefst 2,5 miljoen volwassenen laaggeletterd. Laaggeletterdheid zorgt voor moeite met lezen en schrijven en vaak ook met digitale vaardigheden. Het is dus anders dan analfabetisme, waarbij iemand niet kan lezen en schrijven. Laaggeletterdheid zorgt ervoor dat een grote groep Nederlanders niet voldoende kan functioneren in het dagelijks leven.

Mensen die laaggeletterd zijn, zijn geen analfabeten. Lezen en schrijven lukt wel, maar het niveau blijft steken onder 1F. Dat is het niveau dat een leerling aan het einde van de basisschool moet halen. De achterstand op dit niveau zorgt bijvoorbeeld voor problemen bij het invullen van formulieren en het lezen van straatnaamborden, maar zeker ook bij het werken op een computer. Stel je eens voor dat je niet zelfstandig formulieren kan invullen. Of reizen met het openbaar vervoer, voorlezen aan je (klein)kinderen, digitaal bankieren of het begrijpen van informatie over gezondheid en zorg. Om over solliciteren nog maar te zwijgen.

Laaggeletterdheid in kaart

Laaggeletterdheid is de laatste jaren flink gestegen. In 2008 waren er nog 1,5 miljoen mensen laaggeletterd. In tien jaar tijd is dit aantal gestegen naar 2,5 miljoen. Of het iets te maken heeft met de toename van immigranten in Nederland? Misschien, maar uit cijfers blijkt dat twee derde van de laaggeletterden van Nederlandse afkomst is.

Er zijn ongeveer 740.000 laaggeletterde werknemers in Nederland. Opvallend is dat in de sector Industrie & Energie 13,9% laaggeletterd is, tegenover een score van 0% in de onderwijssector.

Fygi_Laaggeletterdheid

De meeste laaggeletterden werken in de industrie, bouw, zorg, horeca en transport. Dat zijn sectoren waarin uitvoerende werkzaamheden voorop staan, tegenover het lezen van letters of schrijven in diverse vormen. Spreken gaat goed, waardoor je tijdens gesprekken niet snel zult merken dat iemand laaggeletterd is.

Omdenken

Het is altijd makkelijker om te zeggen dat er geen werk is, dan om te vertellen dat je moeite hebt met lezen en schrijven. Daarom is het goed om met oplossingen te komen om ook deze groep mensen aan een baan te helpen. Denk hierbij aan video cv’s. Via een video kan een professional zijn werkervaring en opleidingsniveau toelichten. Bekijk een situatie eens vanuit de ogen van een laaggeletterde. Wat zou jij doen? Leer omdenken.

Fygi_laaggeletterdheid_op_arbeidsmarkt

Leestip: Een dag uit het leven van een laaggeletterde

Informeer eens bij een werkgever of er een methode wordt gebruikt om laaggeletterdheid aan te pakken. Het ondersteuningsprogramma Taal voor het Leven helpt (gemeenten) en organisaties om aan de slag te gaan. Het helpt bij het duurzaam vinden, opleiden en volgen van mensen die moeite hebben met basisvaardigheden. Lezen en schrijven is niet voor iedereen gewoon. Ook niet voor werkzoekenden.

Je vindt hier meer informatie over alfabetisering en laaggeletterdheid.

Dit vind je misschien ook interessant

Laaggeletterdheid - Read more
Blog

Hoe maak je een goed cv? Check onze tips!

Je wil natuurlijk dat je cv opvalt. Wij geven je een aantal tips voor het maken van een top-cv. Zo ben je een stapje dichterbij het krijgen van de baan.
Laaggeletterdheid - Read more
Blog

Negen sollicitatieblunders

Fouten gebeuren, maar liever niet tijdens sollicitatiegesprekken. Om je te helpen, delen we veelvoorkomende sollicitatieblunders zodat jij ze kunt ontwijken.
Laaggeletterdheid - Read more
Blog

Roos Strating & Fygi

Roos Strating vond na een zoektocht en periode van persoonlijke groei haar roeping als freelance recruiter. Haar verhaal toont de kracht van zelfontdekking en het omarmen van ondernemerschap.