Kledingtips Sollicitatie

Solliciteren? 3 handige kledingtips

Het is zover… De dag van jouw sollicitatie. Natuurlijk heb je je al goed voorbereid, maar dan… je outfit. Wat ga je aandoen? Uiteraard wil je een goede eerste indruk maken. Je wilt niet statisch overkomen, maar daartegenover wil je ook niet onverzorgd aankomen. Underdressed, overdressed, nee, dat wil jij voorkomen. Twijfels, keuzes, … stress! En deze stress bevordert jouw gemoedstoestand op het moment natuurlijk niet.

Om je een beetje op weg te helpen met jouw kledingkeuze voor een sollicitatie, hebben wij een aantal tips voor je op een rij gezet.

 

1. Verdiep je in het bedrijf

Het zou natuurlijk geweldig zijn als er één perfecte outfit was voor elke sollicitatie, maar helaas… Dat is niet het geval. Ieder bedrijf is namelijk anders. En daardoor is er niet één ‘sollicitatieoutfit’. Het is daarom belangrijk om je te verdiepen in het bedrijf, oftewel leer het bedrijf kennen. De juiste kleding verschilt per bedrijf en door het bedrijf te leren kennen, weet jij welke kleding wél en niet geschikt is.

Maar hoe kom je er dan achter wat de dresscode is binnen het bedrijf? Daarvoor hebben wij een aantal adviezen! Bekijk de website en eventuele social mediakanalen. Hierop kunnen foto’s staan van werknemers, en daar kan jij weer mooi op afkijken wat de werknemers dragen. Daarnaast kun je hier natuurlijk ook meer lezen over het bedrijf en de bedrijfscultuur. Ook kun je in je omgeving en in je netwerk vragen of ze het bedrijf kennen, en of mensen tips hebben voor jouw outfit. Als laatst, maar zeker niet het minst, vraag aan de recruiter wat de dresscode bij het bedrijf is. Dit kan je vragen in het laatste gesprek, waar je alle details nog even doorspreekt.

Bij welk bedrijf je ook gaat solliciteren. Het is in ieder geval belangrijk dat je er verzorgd uitziet. Zorg onder andere voor nette, schone en gestreken kleding en een goed paar verzorgde schoenen.

 

2. Trek de juiste kleuren aan

Misschien heb je er nooit zo bij stilgestaan, maar kleuren brengen (on)bewust een associatie met zich mee. Nu komt natuurlijk bij jou de vraag op: ‘Maar welke kleuren moet ik dan dragen?’ Ook hier geldt weer; pas de kleuren aan op het bedrijf.

Is het een formeel bedrijf, waar een zakelijke sfeer hangt. Ga dan voor blauwe en witte tinten. Deze kleuren stralen rust, loyaliteit, betrouwbaarheid en geloofwaardigheid uit. Andere rustige kleuren zijn beige, taupe en zalmroze. Dit zijn wat meer vrouwelijke kleuren en geven een warmer gevoel. Toch blijven deze kleuren wel zakelijk.

Is het een informeel bedrijf, waar een creatieve sfeer hangt. Ga dan voor meer opvallende kleuren, zoals rood, blauw of geel. Deze kleuren zorgen voor meer energie en creativiteit.

Het dragen van zwart wordt afgeraden. Waarom? Omdat dit in sommige gevallen te hard kan overkomen. Daarnaast is het dragen van prints ook niet altijd even geschikt. Prints zijn namelijk erg smaakgevoelig en het zou toch jammer zijn als jouw gesprekspartner dat panterprintje van jou helemaal niet kan uitstaan…

Uiteraard is het dragen van de juiste kleur, niet direct de garantie voor het krijgen van de baan. Maar, kleur straalt veel uit waardoor jouw kleding dus ook een gedeelte van jou uitstraalt. Zorg voor kleuren die passen bij de functie, het bedrijf maar ook zeker bij jezelf!

 

3. Zorg voor de juiste stoffen

Een aantal kledingstukken zijn nu afgevallen… Maar waarschijnlijk is er nog een hoop over. Daarom nog een advies voor de beste kleding: zorg voor de juiste stoffen. Wat zijn de juiste stoffen?

Allereerst stoffen die niet jeuken en niet kreuken. Vaak ga je bij een sollicitatiegesprek zitten, als je daarna opstaat kan je kledingstuk gekreukt zijn. Test daarom even thuis je kleding, om te voorkomen dat je jouw sollicitatiegesprek verlaat met gekreukte kleren en toch nog een slechte indruk. Zou jammer zijn…

Daarnaast niet geheel onbelangrijk, zorg voor goed ademende kleding! Weet je van jezelf dat je het wat sneller warm krijgt en snel zweet? Pas je kleding hier dan op aan. Je wilt natuurlijk niet dat jij daar met doorweekte kleding komt te zitten. Hoe weet je of jouw kleding geschikt is tegen zweten? Doe een klein beetje water op het kledingstuk en bekijk hoe snel dit opdroogt en of de vlek erg opvalt.

Fygi_Kleding

Al een outfit klaar…

En… al een outfit uit de kast getrokken? Of toch nog niet… Als laatst nog wat algemene tips voor je, om ervoor te zorgen dat je helemaal goed voor de dag komt bij jouw sollicitatiegesprek!

 

1. Draag kleding die net wat netter is dan de kleding van de werknemers.
2. Draag geen hoofddeksel, tenzij je dit draagt om religieuze redenen.
3. Vermijd ‘te veel’; make-up, sieraden, parfum, kleur, etc.
4. Kleed je niet te bloot (daar moet de aandacht namelijk niet naartoe gaan).
5. Draag geen te strakke of te wijde kleding.

 

En uiteindelijk het allerbelangrijkste: kleed je als jezelf! Het is ontzettend belangrijk dat jij je op je gemak voelt in je outfit. Zodra jij je op je gemak voelt en zelfvertrouwen hebt, dan straal je dit ook uit. En dit heb jij natuurlijk wel nodig bij jouw gesprek!  Nu snel naar die kledingkast! En bereid je voor op je gesprek. Leg de avond voor je gesprek vast jouw kleding klaar, zodat je op de dag zelf niet nog moet stressen. Klaar om te gaan? Succes!

Dit vind je misschien ook interessant

Kledingtips Sollicitatie - Read more
Blog

Freelance recruiter? Regel jouw verzekeringen en profiteer van kortingen!

Ervaar hoe je als zelfstandig recruiter je risico's minimaliseert en profiteert van onmisbare verzekeringen en slimme fiscale voordelen, allemaal voor jouw succes en zekerheid.
Kledingtips Sollicitatie - Read more
Blog

Hire attitude train for skills

Het is goed mogelijk dat je niet de juiste wervingsstrategie en selectiecriteria inzet om de doelgroep succesvol binnen te halen en ook succesvol te laten zijn in hun nieuwe baan. Grijp de kans aan op je team uit te breiden.
Kledingtips Sollicitatie - Read more
Blog

Ik ben Fygi: Annemarie

Vanuit Ursem en met een carrière in arbeidsbemiddeling, deelt de Annemarie haar reis en passie voor recruitment bij Fygi. Na diverse rollen en uitdagingen, waaronder een loopbaan als loopbaancoach, omarmt ze nu nieuwe kansen in recruitment.