sollicitatie tips

Zenuwen voor je sollicitatie? Word ze de baas!

Zenuwen… iedereen heeft er wel eens last van. De één kan er alleen beter mee omgaan dan de ander. Zenuwen kunnen ontstaan voor een tal van situaties. Maar voor een sollicitatie kunnen de zenuwen toch wel wat extremer worden. En bijna iedereen vindt een sollicitatiegesprek toch wel spannend… Een klein beetje zenuwen, dat is helemaal niet erg! Maar het is niet de bedoeling dat jouw zenuwen de baas worden. Daarom voor jou een aantal tips op een rij, om jouw sollicitatiezenuwen onder controle te houden!

Bereid je goed voor!

Misschien is het voor de hand liggend, maar het is ontzettend belangrijk om je goed voor te bereiden op jouw gesprek. Ken het bedrijf en de vacature goed. Mocht je toch nog vragen hebben, onthoud deze en stel ze in het gesprek! (Zorg er sowieso voor dat je wat vragen hebt voor in het gesprek). Hiermee toon je interesse, worden jouw vragen beantwoord en ben jij even niet aan het woord, waardoor je zenuwen misschien ook iets kunnen zakken. Kortom; weet wat je wil vertellen, maar ook wat jij wilt vragen. Als jij je goed hebt voorbereid, ga je met meer zelfvertrouwen en minder zenuwen het gesprek in.

De dag voor het gesprek…

Zorg dat je de dag voor het gesprek goed uitrust. Bereid je nog voor op de laatste dingen en leg alvast jouw kleding klaar. Weet je nog niet wat je aan moet doen? Bekijk dan eens dit artikel met kledingtips voor een solliciatie! Zorg er ook alvast voor dat je weet hoe lang jouw reis gaat zijn naar de bestemming, zo kom je niet voor verassingen te staan. Ga op de dag van het gesprek op tijd van huis weg. Haast doet niet veel goeds en dit zorgt voor alleen maar meer zenuwen. Ga in de avond voor het gesprek op tijd naar bed, zo kan je de volgende dag uitgerust het gesprek in gaan. Lukt het niet om te slapen, doordat je misschien aan het malen bent, probeer dan eens wat ontspanningsoefeningen en let op je ademhaling. Onthoud altijd: ‘er is een moment dat ik in slaap val’. Als je ligt, rust je ook al uit dus raak vooral niet in paniek!

Ken jouw cv

Hoe stom zou het zijn als er iets over jouw cv gevraagd wordt, en je zelf het antwoord niet weet. Heel stom! Daarom, heel belangrijk, ken je eigen cv. Neem hem nog eens goed door. De gesprekspartner zal jouw cv voor het gesprek ook goed hebben bekeken, dus des te belangrijker dat jij hem nog beter kent. Het is tenslotte jouw cv! Misschien zijn wat dingen uit het verleden weggezakt, maar zijn ze wel belangrijk en aansluitend bij de functie. Of misschien is het een tijdje geleden dat jij een bepaalde functie hebt uitgevoerd, of opleiding/cursus hebt gevolgd. Op deze manier fris je jouw kennis weer even op en kan je de vraag van jouw gesprekpartner makkelijk beantwoorden en eventueel ook voorbeelden uit het verleden aanhalen. Dit voorkomt dus zenuwen tijdens het gesprek (en misschien ook wel daarvoor…)

De minuten voor het gesprek…

Daar zit je dan… te wachten voor je gesprek. Op dit moment kunnen jouw zenuwen nog erger worden. Trillende handen? Neem dan water, in plaats van koffie of thee. Let op je ademhaling en adem over je buik. Doe alsof je rustig bent, dit komt ontspannen over. Als het moment daar is, en je jouw gesprekspartner ontmoet. Geef dan een goede stevige handdruk en kijk diegene aan. Probeer zelfvertrouwen uit te stralen en glimlach. Doe dit tijdens het gesprek ook! Daarnaast is het belangrijk om niet met je handen te friemelen, maar ze op tafel te leggen. Je handen tonen, is een teken van eerlijkheid. Heb vertrouwen in jezelf en wees positief. Mocht je tijdens het gesprek nog steeds zenuwachtig zijn, dat kan. Hiermee laat je in ieder geval wel zien dat je graag de baan wilt. Bedenk daarbij natuurlijk ook dat het voor je gesprekspartner ook spannend is! Jij moet de baan natuurlijk wel willen.

Hopelijk heb jij wat aan deze tips en ga je met minder zenuwen je gesprek in! Wij wensen je veel succes en onthoud: niemand is perfect en dit wordt ook niet van je gevraagd. Wees vooral jezelf en heb vertrouwen!

Dit vind je misschien ook interessant

sollicitatie tips - Read more
Blog

Hoe maak je een goed cv? Check onze tips!

Je wil natuurlijk dat je cv opvalt. Wij geven je een aantal tips voor het maken van een top-cv. Zo ben je een stapje dichterbij het krijgen van de baan.
sollicitatie tips - Read more
Blog

Negen sollicitatieblunders

Fouten gebeuren, maar liever niet tijdens sollicitatiegesprekken. Om je te helpen, delen we veelvoorkomende sollicitatieblunders zodat jij ze kunt ontwijken.
sollicitatie tips - Read more
Blog

Remote werken op Bali

Remote werken vanuit het buitenland is een droom voor vele. Voor Richelle kwam deze droom uit nadat zij, na lang nadenken, naar Bali vertrok.