Automatisering

Ben jij vervangbaar? Automatisering is je vriend

Als we denken aan automatisering, dan denken we vaak aan een wereld waarin robots al onze taken hebben overgenomen. En dat kan je bang maken of enthousiast. Maar eigenlijk valt het op de werkvloer nog heel erg mee met de automatisering. Want 34% van de taken zijn momenteel geautomatiseerd. Dit is een kleine toename van slechts 1% ten opzichte van 2020.  

Onbenutte kansen

Krijg jij het Spaans benauwd van A.I. tools en ontwikkelingen op gebieden, zoals automatisering? Dat is helemaal niet nodig. Je kunt de mogelijkheden van automatisering als een groot voordeel gaan gebruiken in jouw eigen werk. Wist je bijvoorbeeld dat de gemiddelde werknemer veel opties voor automatisering laat liggen binnen Outlook? Ja, zelfs binnen deze oude én zeer goede e-mailtool liggen onbenutte kansen. 

Wat dacht je van de talloze filters waarmee je gemakkelijk e-mails kunt sorteren en prioriteren. Door gebruik te maken van deze filters, kun je een enorme hoeveelheid tijd besparen. Daarnaast heb je de mogelijkheid om e-mailprocessen te automatiseren op basis van de inhoud of herkomst van een e-mail. Hierdoor kun je bijvoorbeeld automatisch e-mails archiveren of e-mails naar specifieke mappen verplaatsen. Dan ben je efficiënt en kun jij je weer focussen op andere taken, die je mogelijk nog leuker vindt. En zo zijn er nog meer slimme functies. We kunnen alleen maar zeggen, ontdek waar jij nog onbenutte kansen laat liggen!

Wat je kunt doen als bedrijf en medewerker

Om ervoor te zorgen dat je de onbenutte kansen pakt, moet je weten waarom dit voorheen niet is gelukt. Zeer geregeld is dit een gebrek aan kennis. De medewerker wil vaak wel, maar krijgt de middelen en tijd niet om automatisering te begrijpen en succesvol te implementeren. Hier is dus training voor nodig. Als bedrijf is het slim om dit aan te bieden aan jouw medewerkers. En als medewerker is het belangrijk dat jij de training die je aangereikt krijgt omarmt. Je kan er ook proactief om vragen.

Word jij als mens ooit vervangbaar?

De toekomst ligt open en de volgende innovatie ligt om de hoek. Er is geen twijfel over mogelijk dat automatisering in opkomst is. Daarnaast is het zo dat veel werkzaamheden niet geautomatiseerd kunnen worden, wat een opluchting hé. Alsof dat niet genoeg is, hebben we altijd menselijke input nodig om de automatiseringprocessen te ontwikkelen en beheren. Zoals je kunt lezen, vervangbaar dat word je niet. Het kan wel zijn dat je bepaalde taken in de toekomst niet meer uitvoert en je nieuwe taken daarvoor in de plaats krijgt. Het is aan jou om open te staan voor bijscholing en professionele ontwikkeling.

We kunnen de toekomst niet voorspellen. Wat je in ieder geval wel kunt doen is jezelf verdiepen in automatisering. Erover leren, lezen en implementeren. Want één ding is zeker: automatisering gaat een steeds grotere rol spelen in ons werk en in de wereld.

En dan is het fijn voor jezelf dat je tegen die tijd al up-to-date bent. Dat klinkt bijna alsof jij de robot gaat zijn. Maar nee, het draait erom dat jij een waardevolle collega en teamplayer bent met de juiste kennis. Degene die automatisering omarmt, waardoor het bedrijf mee kan gaan met de tijd. De implementatie van automatisering is dus weinig tot niet gestegen de afgelopen jaren. Ondanks dat verwachten bedrijven dat ze binnen vijf jaar van 34% naar 42% zullen stijgen binnen automatisering op de werkvloer.

Dit vind je misschien ook interessant

Automatisering - Read more
Blog

Jouw beste baan in 3 stappen met Ruth

Duik in het verhaal van Ruth Tolhuijs: Van sollicitatiecoach tot surfgirl, en ontdek hoe zij haar droombaan vond door trouw te blijven aan zichzelf.
Automatisering - Read more
Blog

Marissa en het thuisfront

Ervaar hoe Marissa's transitie van een kantoorbaan naar onafhankelijk recruiter bij Fygi zowel haar leven als dat van Willem diepgaand transformeerde.
Automatisering - Read more
Blog

Anita & Fygi

"Ontdek Anita's reis van passievolle recruiter bij Unique naar bevlogen freelancer, gedreven door menselijk contact en persoonlijke groei."