Jouw beste baan

Jouw beste baan in 3 stappen met Ruth

Hoe ontdek je jouw droombaan? Heb jij je dat ooit afgevraagd? Ruth Tolhuijs geeft het antwoord dat voor haar werkt. Naast sollicitatiecoach en zelfstandig recruiter is zij de oprichter van de community Surfgirls in Nederland. In dit artikel neemt Ruth je mee op haar reis, deelt ze de uitdagingen die ze onderweg tegenkwam en onthult ze de 3 cruciale stappen die haar hielpen haar ideale baan te vinden. Ontdek hoe jij dezelfde principes kunt toepassen in jouw carrière.

Voordat we dieper ingaan op de reis van Ruth, is het goed om te benoemen dat de kern van haar succes ligt in het trouw blijven aan haarzelf en dat ook durven zijn. Zo zegt ze: “De zoektocht naar jouw beste baan kan even duren, maar het is zeker mogelijk.”

Vind jouw beste baan in 3 stappen!
  1. Breng jouw waarden in kaart
  2. Maak keuzes waar jij gelukkig van wordt en durf nee te zeggen
  3. Experimenteer met verschillende soorten banen

Laten we beginnen met de eerste stap die Ruth benadrukt in haar reis. Het in kaart brengen van jouw waarden. ”Je ontdekt deze het gemakkelijkst door met iemand in gesprek te gaan die ze haarfijn voor jou naar boven kan halen.” Als sollicitatiecoach is dit één van de onderdelen waar Ruth haar coachees bij helpt. Maar hoe heeft Ruth dit in haar eigen leven toegepast? We nemen je mee in haar verhaal.

"Een onverwacht avontuur: sollicitatiecoach, zelfstandig recruiter en surfgirl"

Ruth Tolhuijs
Ruth_Fygi

“Wat wil jij eigenlijk met jouw leven?”

Ruth belandde na haar afstuderen in een zwart gat. “Ik voelde mij een beetje verloren en vroeg me af wat ik nou eigenlijk met mijn leven wilde.” Uiteindelijk bleef Ruth bij haar toenmalige bijbaan in de klantenservice. Hoewel ze het naar haar zin had, begon het wel te knagen. “Het hr-werk dat ik deed was meer dan wat van mij als klantenservicemedewerker werd verwacht. Waardoor er een verschil ontstond tussen wat ik gaf en wat ik kreeg.” Een interne sollicitatie eindigde in een afwijzing. Vanaf dat moment begon haar avontuur naar haar beste baan.

Maak keuzes waar jij gelukkig van wordt

Ruth koos voor een rol als recruiter en vertelt: “In loondienst als recruiter genoot ik van het contact met werkzoekenden, maar de focus verschoof later naar targets en cijfers.” Dus besloot ze te stoppen. Ze ontdekte: “Veel van de keuzes die ik altijd heb gemaakt waren op basis van verwachtingen van anderen. Ik kwam steeds meer tot de realisatie dat ik keuzes mag en kan maken op basis van wat mij gelukkig maakt.”

En daarmee is de vraag voor jou, heb jij een baan die jou gelukkig maakt? Reflecteer. Pak pen en papier erbij en maak eens een lijstje met voor en tegens. Kies jij deze baan voor zekerheid? Of durf je te gaan voor wat jij werkelijk wil?

Het ondernemerschap begon te kriebelen…

Door consequent te kiezen voor wat haar gelukkig maakte, kwam er een onverwacht avontuur op haar pad: het beginnen van haar eigen onderneming. Charlotte van ’t Wout, een succesvolle onderneemster, heeft Ruth geholpen. “Ik ging voor haar werken als host in haar vergaderlocaties en zij opende voor mij de deuren naar het ondernemerschap. Iets waarvan ik eerder dacht dat dat voor mij niet mogelijk zou zijn. Ook leerde ze mij: Als bepaalde taken je geen energie geven, zoek dan iemand die jou hierbij ondersteunt. Op die manier komt er tijd vrij voor dingen waar je blij van wordt en waar je energie van krijgt.”

Over het ondernemerschap vertelt Ruth: “Je komt jezelf en de overtuigingen die je hebt rondom werk tegen. De groei zit in het open naar jezelf durven kijken en om hulp te vragen waar je dat nodig hebt. Als iets niet lukt klap ik mijn laptop dicht, maar hij gaat morgen weer open en dan proberen we het opnieuw.”

Ruth_Fygi

Durf te experimenteren met meerdere banen

“Stop met kiezen wat er van je verwacht wordt en start met een nieuwe zoektocht, waarin je keuzes maakt die jouw werkgeluk vergroten.” Dat is de weg naar jouw beste baan. Zo vertelt Ruth: “Ik heb veel verschillende banen gehad, en achteraf gezien altijd met een rode draad. Het helpen van mensen in de breedste zin van het woord.” Haar keuzes leidden haar naar het schrijven voor verschillende platforms waaronder De Telegraaf, het geven van workshops en gastcolleges. Zelfs de thuiszorg, gastvrouw en werken in de surfschool hebben de revue gepasseerd.

Haar beste baan gevonden!

Ben jij een recruiter die niet zo van targets houdt? Je bent niet de enige. Ruth herkent dit gevoel. Hoewel targets niet haar ding zijn, blijft ze gepassioneerd over het vakgebied recruitment. Ze zegt: “Recruitment past gewoon bij mij, daarom blijft het me aantrekken.” Tegenwoordig werkt ze als zelfstandig recruiter. Met Fygi vond ze uiteindelijk de perfecte oplossing, waardoor ze nu opdrachten kan aannemen die echt bij haar passen.

“Het is belangrijk voor mij dat ik recruitment op mijn manier kan uitvoeren, en als zelfstandige heb ik die ruimte.” Vanuit haar ervaring als sollicitatiecoach wist Ruth dat ze collega’s om zich heen wil hebben. Daarom is een andere grote meerwaarde het netwerk. In het Fygi-netwerk vindt ze vakgenoten om mee te sparren en van te leren.

Ruth_Surfplankfoto

Surfgirls

Alleen werken is niet genoeg; ontspanning is essentieel voor balans. Voor Ruth is surfen dé manier om te ontspannen. Ze zegt: “Surfen trok me enorm vanwege het buiten zijn en de bijbehorende levensstijl. Ik wilde daar deel van uitmaken.” Daarom besloot ze in de surfschool te gaan werken en te leren surfen. Ruth merkte al gauw dat de sfeer met surfen competitief kan zijn en laat dit nou nét niet passen bij haar karakter. Met connectie als één van haar kernwaarden zag Ruth een kans. Een community oprichten om surfende vrouwen met elkaar te verbinden.

“Wat begon als een idee, groeide al snel uit tot een bloeiende community. Samen surfen, een WhatsApp community, online webinars, surftrips en nog veel meer. “Het doel was om surfende vrouwen met elkaar te verbinden. Het is zo vet om te zien dat dit is gelukt.” Door aan het begin van de week haar planning op te bouwen, weet Ruth tijd vrij te houden voor plezier. “Ik ben blij met hoe alles nu loopt.”

De Fygi community

Naast de surf community heeft ze bij Fygi een andere community gevonden, een netwerk vol met recruiters. Inmiddels heeft ze met verschillende Fygi-collega’s samengewerkt. “Het is fijn om te sparren met anderen die dezelfde uitdagingen aan gaan.”

Nu is het jouw beurt

Elke reis is uniek, maar met de 3 stappen van Ruth ligt jouw droombaan binnen handbereik. Laat haar verhaal je inspireren om vandaag nog de eerste stap te zetten naar die van jou.

Twijfel je over het ondernemerschap of ben je benieuwd naar de mogelijkheden bij Fygi? Ruth gaat graag met jou in gesprek.

Dit vind je misschien ook interessant

Jouw beste baan - Read more
Blog

Roos Strating & Fygi

Roos Strating vond na een zoektocht en periode van persoonlijke groei haar roeping als freelance recruiter. Haar verhaal toont de kracht van zelfontdekking en het omarmen van ondernemerschap.
Jouw beste baan - Read more
Blog

Malou & het thuisfront

Eric ondersteunt Malou's overstap naar zzp voor meer werkgeluk, gelovend dat hun gezamenlijk geluk toeneemt. Hij ziet de waarde in van het nastreven van passie boven financiële zekerheid.
Jouw beste baan - Read more
Blog

Freelance recruiter worden? Beperk risico’s en maak de stap!

7 stappen naar veilig ondernemen: Iris' beste keuze. Minimaliseer risico's, maximaliseer succes.