Roos Strating & Fygi

Roos Strating, recruitment business partner, stond ooit op een kruispunt in haar carrière. Terwijl anderen al zagen dat het ondernemerschap in haar bloed zat, was ze zelf nog zoekende. Na een verhelderende periode in loondienst bij Fygi, vond Roos haar ware roeping en zette ze de stap naar zelfstandig ondernemerschap als freelance recruiter. Ontdek haar inspirerende verhaal.

Roos had altijd een sterke interesse in het vinden, trainen en behouden van personeel, wat haar naar recruitment leidde. Toch vond ze niet altijd een bedrijf dat echt bij haar paste. “Ik hou ervan om dingen op een andere manier te doen. Mijn kracht zit hem in out of the box denken. De strikte micro-doelen die sommige bedrijven stellen, voelden beperkend.”

Haar familie, ook ondernemers, zagen dit ook. “Mijn vader en peetvader zeiden vaak, als grap, dat werken onder een baas niets voor mij was.” Roos overwoog nog niet direct de overstap naar zelfstandig ondernemen.

"Een rooskleurige toekomst als freelance recruiter"

Roos Strating

“Ondernemer worden was niet mijn plan.”

Het idee om zelfstandig te worden ontstond door een samenkomst van omstandigheden. Toen Fygi een corporate recruiter zocht, voelde ze zich meteen aangetrokken tot de rol. Erik, initiator van FYGI, merkte al snel dat Roos behoefte had aan meer zelfstandigheid.

Na een botsing met haar toenmalige baas, besloot Roos zich toch aan te sluiten bij Fygi, met het vooruitzicht om zzp’er te worden. Ze ging in loondienst. “Door privé uitdagingen, veranderingen en ook zakelijk wat tegenslagen stond ik een beetje wankel op mijn benen. Eerst in dienst gaan was daardoor de juiste keuze voor mij.”

En waarom ze een stap richting zelfstandig ondernemerschap deed? Er moest iets veranderen. “Ik bleef vastzitten in wat ik kende en altijd deed. Het roer moest om, om niet weer in dezelfde valkuilen te vallen. Ik kon de schuld wel bij mijn vorige werkgevers leggen, maar als ik wilde dat er iets veranderde, moest ik zelf veranderen.”

RoosStrating_Fygi

“De 9-tot-5-mentaliteit liet mij niet los.”

Bij Fygi vond Roos het eerst moeilijk om de aangeboden vrijheid te benutten. Ze zat elke dag stipt om half 9 achter haar laptop en vertelde Erik elke week wat ze had gedaan. Als Erik belde en ze nam niet op, dan belde ze snel terug om uit te leggen waarom. Ze werkte hard en kreeg al snel een eerste interim opdracht. Vier weken later scoorde ze haar eerste W&S. Ze was al snel succesvol. Ze moest leren haar plichtsbesef los te laten om niet opnieuw in dezelfde valkuilen te vallen.

“Als ik een professional spreek, zie ik al snel wie de persoon is en waar ze goed passen.” Het binnenhalen van de opdrachtgever ging iets minder gemakkelijk, maar met de coaching en begeleiding die Roos kreeg, zag de toekomst er al snel rooskleurig uit.

“Ik kwam uit een dieptepunt.”

Roos had een zware periode achter de rug en dat merkte ze ook in haar emoties. “Mijn werk beïnvloedt mijn leven erg omdat ik nou eenmaal een passie heb voor mijn werk en door andere dingen die erbij kwamen, zat ik even niet lekker in mijn vel.”

Langzaamaan ontstond er een positieve stijgende lijn in haar gevoel. Hierbij hielp de ondersteuning en het vertrouwen dat zij kreeg van Erik. Ze kreeg meer zelfvertrouwen in haar werk en gaf zichzelf meer ademruimte. Al snel zag ze dat ze bepaalde doelen eerder bereikte dan verwacht. “Dat gaf mij heel veel rust.” Roos nam de tijd om persoonlijk te groeien. “Ik voel mij weer blij van binnen en ken mezelf beter dan ooit. Dit is in recruitment onwijs belangrijk.”

“Het begon te kriebelen.”

Na een jaar zette Roos de stap naar zelfstandig ondernemerschap, ze was er klaar voor. Ze groeide in zelfvertrouwen, liet oude werkpatronen los en zette haar eigen bedrijf op. “Ik dacht dat het drie jaar zou duren, maar ik was er eerder klaar voor.” Ze voelde zich pas echt ondernemer toen ze keuzes ging maken over haar opdrachtgevers. “Ik ben nu een bedrijf, niet alleen Roos.” Bij Fygi vond ze een netwerk van gelijkgestemden, zoals Noortje en Daphne. Voor iemand die graag zelfstandig is maar niet alleen, is dit netwerk van onschatbare waarde.

RoosStrating_Fygi

“Mijn innerlijke kwispel is terug.”

Het is duidelijk dat Roos’ stap naar zelfstandig ondernemerschap de juiste beslissing voor haar was. “De keuzes die ik maakte, vooral de keuze om eerst in dienst te gaan, waren goed voor mij. Ik had dat op dat moment echt nodig.” Door naar haar intuïtie te luisteren, de steun te accepteren die haar werd aangeboden en haar eigen unieke visie op recruitment te volgen, heeft Roos bewezen dat met vastberadenheid en zelfbewustzijn, je elk obstakel kunt overwinnen.

“Mijn vriend en vrienden merken ook dat ik een leuker, vrolijker en zelfverzekerder persoon ben geworden.” Voor haar was dat nóg belangrijker. “Het laat zien hoe belangrijk werkgeluk is. Het heeft directe invloed op je geluk in je privéleven.”

“Op dit moment focus ik mij volledig op werving en selectie, maar het allerliefste leid ik recruiters op. Dat geeft mij zoveel energie.” Maar als je mij vraagt of ik dit de komende 20 jaar blijf doen, is het antwoord waarschijnlijk ‘geen idee’. Het besef dat niets vaststaat, brengt me nu juist de rust die ik nodig heb.”

Toch is het ondernemerschap niet voor iedereen weggelegd, zegt Roos. “Je hebt hiervoor een bepaalde drive en zelfstandigheid nodig. Als je die eigenschappen niet hebt, verandert een jaar in dienst dat ook niet. Je moet het namelijk zelf opzetten, niemand neemt je bij de hand.”

De drie grootste lessen die Roos heeft geleerd als aankomend zelfstandig ondernemer:

 

  1. Wees liever voor jezelf.
  2. Laat je niet leiden door plichtsbesef.
  3. Soms moet je het roer omgooien om verder te komen in het leven.

Dit vind je misschien ook interessant

Blog

Malou & het thuisfront

Eric ondersteunt Malou's overstap naar zzp voor meer werkgeluk, gelovend dat hun gezamenlijk geluk toeneemt. Hij ziet de waarde in van het nastreven van passie boven financiële zekerheid.
Blog

Jouw beste baan in 3 stappen met Ruth

Duik in het verhaal van Ruth Tolhuijs: Van sollicitatiecoach tot surfgirl, en ontdek hoe zij haar droombaan vond door trouw te blijven aan zichzelf.
Blog

Anita & Fygi

"Ontdek Anita's reis van passievolle recruiter bij Unique naar bevlogen freelancer, gedreven door menselijk contact en persoonlijke groei."