Overgang naar zelfstandige ondernemer

Daphne & Fygi

Daphne de Bakker, recruitment business partner, zet na precies 1 jaar in dienst te zijn bij Fygi de stap naar het zelfstandig ondernemerschap. Een sprong in het diepe voor de 38-jarige doorzetter die niet uit een ondernemersgezin komt en van nature liever kiest voor zekerheid en stabiliteit. Toch bracht de ontwikkeling van in dienst naar zzp gevoelsmatig weinig verandering met zich mee. Verrassend? Nee! Daphne kreeg een jaar lang de kans om te proeven van het ondernemerschap en heeft zichzelf kunnen ontwikkelen op zowel persoonlijk als zakelijk vlak.

De keuze om ooit als zelfstandig ondernemer door het leven te gaan was door Daphne gemaakt. Alleen kwam deze stap nét wat te vroeg. Na georiënteerd te hebben kwam ze uit bij Fygi, die feilloos aansloot bij wat ze nodig had: ondersteuning, training en coaching. Daphne ging in gesprek waarna zelfs het onderwerp ‘loondienst’ bespreekbaar werd gemaakt. Dit maakte het plaatje compleet! Het stukje zekerheid is aan het lijstje toegevoegd. Met een vast inkomen en een stabiele basis ging Daphne van start. Klaar om zich te ontwikkelen tot een échte ondernemer!

“Omringd worden door een specialistisch platform en een groot landelijk netwerk is fijn.”

Door middel van training en coaching heeft Daphne de mogelijkheid om zichzelf blijvend te ontwikkelen. “Met de razendsnelle ontwikkelingen in de huidige markt is dat voor mij van toegevoegde waarde.”, vertelt Daphne. “Fygi maakt mij hier gevraagd en ongevraagd bewust van en geeft advies. Daarnaast heeft Fygi een groot aanbod aan trainingen, zoals ‘De Ontwikkelreis’ en ‘Strategisch Recruitment’.” Het is voor Daphne een voordeel dat ze zich kan focussen op hetgeen wat ze leuk vindt, randzaken besteedt ze uit.

Bij Fygi zijn 60+ zelfstandig recruiters aangesloten. Start je in loondienst dan zit je alsnog in een netwerk met allemaal ondernemers. “Het idee dat je altijd met iemand kunt sparren is een enorme verademing.” Daphne is via het netwerk aan een interim-opdracht gekomen bij Covebo. “Regelmatig worden opdrachten via het netwerk bemiddeld én er is een tool waar opdrachten instaan, zodat je gemakkelijker en sneller aan opdrachten komt. Dat geeft rust!” Naast de opdracht bij Covebo heeft Daphne Werving & Selectie opdrachten lopen.

FYGI_Daphne-7-scaled

“Het mooiste compliment dat ik de afgelopen weken kreeg: ik wist niet eens dat jij in loondienst was.”

Daphne de Bakker

“Ondanks dat ik in dienst was voelde dat niet zo.“

De overstap naar het ondernemerschap was voor Daphne eerst een issue. Toch heeft ze later geen moment getwijfeld. “Na 3 maanden in loondienst had ik spijt dat ik niet gelijk als zelfstandige ben verdergegaan. Het ging zo goed! Ik heb deze gedachte aan de kant gezet door bewust tijd te nemen voor mijn ontwikkeling. Dat was tenslotte de reden dat ik in loondienst wilde treden.”, aldus Daphne.

Door haar ontwikkeltraject ervaarde Daphne de stap naar zzp’er als veel minder groot. “Ook kon ik werken waar, wanneer en voor wie ik wil. Dat gaf totaal niet het gevoel alsof ik in dienst was. Daarbuiten had ik natuurlijk veel geluk met mijn opdracht. Het loopt goed en het is voor een half jaar verlengd.”

“Balans, weloverwogen keuzes maken en het hebben van vertrouwen, dát zijn mijn lessen.”

Volgens Daphne vormen balans, weloverwogen keuzes en vertrouwen de kern van mooie inzichten uit het afgelopen jaar. Waarom? Daphne is meer en meer gaan beseffen dat de balans tussen werk en privé belangrijk is. Ze zegt: “Hierin heb ik het juiste perspectief gezocht. Ik ben gaan doen wat ik leuk vind en waar ik energie van krijg. Dat was eerst wennen, omdat ik mijn hele leven in loondienst heb gewerkt. Ik wilde mij continu verantwoorden aan iedereen. Nu kan ik werken in vrijheid.”

Daphne vervolgt: “Ondanks dat ik in loondienst ben gestart bij Fygi ben ik mij gaan gedragen als een ondernemer. Welke keuzes ga ik maken? Waarom maak ik die keuzes? Wat is er mogelijk? Het uitspreken van je gevoel zorgt ervoor dat je doet waar je blij van wordt.” Daphne merkte dat ze geen energie meer kreeg van haar opdracht, simpelweg omdat de opdracht niet bij haar paste. ”Ik heb geleerd om mijn voorkeuren bespreekbaar te maken met als gevolg dat mijn opdracht is veranderd. Daardoor kreeg ik veel meer energie.” en “Verder heb ik geleerd om vertrouwen te hebben.”, zegt Daphne. “Vertrouwen dat het gaat zoals het gaat. Deels heb je daar zelf invloed op, maar je moet ook in een bepaalde flow meegaan.”

Fygi_Content-dag-Daphne-Kristel-pc

“Het opbouwen van een buffer is mijn gouden tip.”

De kans is aannemelijk dat het financiële plaatje de stap naar het zelfstandig ondernemen belemmerd. Weer iets met een stukje zekerheid? Juist! Daphne zat in de luxepositie dat ze van begin af aan opdrachten aangereikt kreeg vanuit het netwerk, maar geen opdracht betekent geen financiën. “Het ondernemerschap kan een variabel zijn.”, vult Daphne aan. “Daarom heb ik in de tijd dat ik in loondienst werkte een buffer opgebouwd.

Ik heb mijzelf continu hetzelfde salaris uitgekeerd als dat ik loondienst verdiende. Alles wat daar bovenop kwam zette ik apart, zodat de stap naar het ondernemerschap minder spannend was. Je hebt iets achter de hand. Vanuit daar kan ik alleen maar adviseren om het gewoon te doen. Stap uit je comfortzone en waag de sprong!”

“Als zelfstandige werken vanuit de kracht van samen maakt het succesvol.”

Daphne kijkt terug op een leerzaam jaar waarin ze prioriteit heeft gegeven aan haar ontwikkeling. Daarbij heeft ze kennisgemaakt met verschillende organisaties, organisaties geholpen met hun recruitmentuitdagingen en veel mensen ontmoet. “Ik moest even wennen aan het ondernemerschap, maar ik ben superblij met waar ik nu sta! Ik ben alleen, maar door Fygi toch ook weer helemaal niet. Dat komt door de ondersteuning, het netwerk, de gezellige bijeenkomsten, leuke feesten én alle attente dingen eromheen.”

Dit vind je misschien ook interessant

Overgang naar zelfstandige ondernemer - Read more
Blog

Freelance recruiter worden? Beperk risico’s en maak de stap!

7 stappen naar veilig ondernemen: Iris' beste keuze. Minimaliseer risico's, maximaliseer succes.
Overgang naar zelfstandige ondernemer - Read more
Blog

Malou & Fygi

Leer hoe Malou werkgeluk vindt door de balans tussen persoonlijke groei en professionele ontwikkeling, in haar reis naar zelfstandig ondernemerschap met FYGI.
Overgang naar zelfstandige ondernemer - Read more
Blog

De 15 leukste podcasts voor ondernemende recruiters

Succesvol ondernemen? Luister jezelf vooruit met de 15 leukste podcasts gericht op ondernemende recruiters, groei en mindset!