Iedereen zijn beste baan

In gesprek met Dennis en Erik - Deel I

Fygi viert dit jaar haar 5-jarig jubileum. De missie ‘Iedereen zijn beste baan’ staat nog altijd hoog in het vaandel. Het eerste lustrum is een feit. Het moment om in gesprek te gaan met de initiators van Fygi, Erik van de Water en Dennis Denekamp.

Uiteraard deden we dat in Nijkerk. De thuisbasis van beide heren. Landgoed de Salentein was het toneel voor een gesprek vol met talrijke herinneringen, ambitieuze doelen en bovenal waardering en dankbaarheid. De komende weken nemen we je mee in een serie van verhalen. Natuurlijk praten we over het 5-jarige bestaan van Fygi, persoonlijke verhalen, de ontwikkelingen in de arbeidsmarkt en kijken we samen naar de toekomst.

Een ideaal ontstaan uit een bewogen hart

‘Iedereen zijn beste baan’, een hoog ideaal en natuurlijk meteen de associatie met werk. Logisch met het woord ‘baan’. Toch gaat het niet alleen om die ene baan vertelt Dennis: “Het is de grondslag waar iemand vandaan komt. Hoe iemand zijn reis eruitziet. Tot het moment dat je jezelf afvraagt van dit moet toch anders kunnen?”

Erik van de Water

Als Erik na 20 jaar trouwe dienst thuis komt te zitten ontstaat er een besefmoment: “Randstad besloot geheel onverwacht dat het voor mij einde verhaal was. Dan zit je opeens op je veertigste thuis. Ik kwam tot het besef dat werk een belangrijk onderdeel van je leven is. Het is bepalend over hoe je je voelt en met hoeveel energie je thuis komt na een dag werken.”

Fygi_Erik

Erik denkt in die periode ook veel na over de loopbaan van mensen die actief zijn in de arbeidsbemiddeling: “Ik dacht hoe kan het toch dat veel recruiters rond hun dertigste stoppen met dit mooie vak? Ze komen op dat moment in een situatie dat hun privésituatie, met bijvoorbeeld een gezin, meer aandacht vraagt dan voorheen. Combineer dat met een drukke werkweek waar je gestuurd wordt op basis van input en je hebt de ingrediënten voor minder werkplezier en meer werkdruk.”

Langzaam ontstaat het idee bij Erik dat die mensen de kans moeten krijgen om voor zichzelf te beginnen: “Sowieso heeft iedereen zijn eigen netwerk. Als je weet dat 40% van de Nederlanders latent werkzoekende is, dan heb je in je eigen netwerk al genoeg mogelijkheden. Als je daarin mensen met elkaar verbindt dan zijn er een ontzettend veel kansen voor recruiters en professionals. Zeg nou zelf, het moet toch ook gewoon kunnen om niet meer van 9 tot 5 op kantoor te zitten? De vraag was vervolgens alleen: hoe creëer je dan de ideale werkomgeving voor een zelfstandige recruiter?”

Dennis Denekamp

“Ik ben één keer bij PON na 12,5 jaar succesvolle carrière slecht uit elkaar gegaan. Niet op de manier waarop ik graag zou willen. Dat doet veel met je. Ik ben vervolgens bij Manpower aan de slag gegaan en toen kwam ik, na eveneens een geweldige periode, op het punt dat ik mij niet meer kon vinden in de global strategy. Mijn werkplezier nam sterk af en ik werd niet meer blij van mijn werk. Toen heb ik het heft zelf in handen genomen. Ik was natuurlijk gewaarschuwd door mijn ervaring bij PON. Na een aantal intensieve gesprekken zijn we toen op een goede manier uit elkaar gegaan. Daar ben ik nog steeds erg blij over.”

Fygi_Dennis

Die periode heeft Dennis ontzettend veel gebracht: “Je baan opzeggen is natuurlijk niet niks, maar er kwam in ruil daarvoor veel meer diepgang in mijn leven. Ik heb over de jaren veel managementboeken gelezen. Ook over persoonlijk leiderschap en ik kon veel materie nu wel heel concreet in de praktijk brengen. Ik wil iedereen aanmoedigen te durven kiezen. Je hebt maar één leven, dus lieve mensen doe alsjeblieft wat je echt leuk vindt. Natuurlijk is het voor sommige mensen ook een welvaartskeuze, maar ik zeg altijd: zorg dat je ontzettend goed bent in je vak. Dat zorgt er namelijk voor dat je vrijheid krijgt om keuzes te maken. Daar ben ik van overtuigd en dat gun ik natuurlijk ook alle recruiters.”

Erik & Dennis

De verhalen van Erik en Dennis kruisen elkaar op het moment dat Dennis in contact komt met Gert Bouw. Hij vraagt aan Dennis of hij in gesprek wil gaan met Erik: “Hij had sterk het idee dat we samen moesten praten. Erik had volgens hem namelijk een goed idee voor een netwerk van zelfstandige recruiters. Hij wilde voor hun de ideale omgeving creëren om zelfstandig te werken, waar, wanneer en voor wie je wil. Hij kon mijn kennis en ervaring op het gebied van business modellen, platformisering, digitale technologie en online marketing goed gebruiken. Toen Erik het idee aan mij vertelde, hebben we dit samen uitgewerkt tot een totaal concept en vonden we elkaar in ons ideaal.”

Fygi_Erik&Dennis

“Grote organisaties hebben vaak specialisten in huis op het gebied van bijvoorbeeld recruitment en marketing. MKB bedrijven hebben dat 9 van de 10 keer niet. Daar kunnen onze recruiters van waarde zijn. Helemaal als achter zo’n recruiter een recruitmentmarketingplatform staat met specialisten. Zo heb je als zelfstandige in ons netwerk de grootte en kracht van een olietanker en de wendbaarheid van een speedboot. De ruimte om eigen keuzes maken. Die omgeving zijn we gaan inrichten en dat is gelukt.”

Fygi-netwerk

Dat het gelukt is om die omgeving te creëren. Blijkt wel uit de volgende opmerking van veel recruiters binnen het Fygi-netwerk: zelfstandig aan de slag, maar het gevoel hebben dat je er nooit alleen voor staat. “Die opmerking horen we inderdaad vaak binnen het netwerk van Fygi”, vertelt Erik. “Recruiters bepalen zelf voor wie, waar en wanneer ze werken en hebben tegelijkertijd altijd een krachtig landelijk gedekt netwerk en het platform met specialisten waar ze op kunnen terugvallen. Dat geeft aan de ene kant een gevoel van veiligheid en stabiliteit. Aan de andere zorgt het dat je slimmer en effectiever je werk kunt doen. Zo behoud de recruiter 100% focus op de opdracht. Hetgeen wat hij écht leuk vindt om te doen.”

Dennis glimlacht: “Hé, en dat is waarom we Fygi begonnen zijn, toch Erik?”
Erik: “Ja, en als ik dat zie, als ik zie dat een recruiter, met hulp van ons platform, zijn beste baan heeft gecreëerd, dan ben ik ontzettend trots. Daar stap ik elke dag mijn bed voor uit!”

Dennis: ”En… let wel… niet alleen gelukkige recruiters, deze recruiters zijn samen met ons uitermate succesvol. We hebben inmiddels vele honderden opdrachtgevers verblijd met vele duizenden nieuwe professionals! Het werkt. Leuker, beter, sneller en tegen scherpere tarieven. Het gaat heel goed samen. Ons business model werkt!”

Iedereen zijn beste baan - Read more
Blog

In gesprek met Dennis en Erik – Deel II

Fygi's netwerkfilosofie "In vrijheid verbonden" benadrukt zelfstandige keuze en de kracht van samenwerking voor succes.
Iedereen zijn beste baan - Read more
Blog

Edwin & Fygi

Edwin is tot op het bot gemotiveerd en sinds 3 jaar zelfstandig recruiter. Hij heeft al 24 jaar ervaring in de recruitment.
Iedereen zijn beste baan - Read more
Blog

Ben jij vervangbaar? Automatisering is je vriend

"Ontdek hoe automatisering je werk kan transformeren, terwijl je je voorbereidt op de toekomst door kennis en training in technologie te omarmen."