belang soft skills

Ontdek hoe soft skills jou helpen!

Uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek blijkt dat de grootste tekorten op het gebied van skills in de technologische sector zich bevinden op het gebied van ‘soft skills’. Dit is geen grote verrassing. Meer branches kampen met een tekort aan soft skills bij de werknemers. Dit komt doordat het niet iets is wat mensen geleerd krijgen tijdens hun opleiding. Terwijl bedrijven soms zelfs soft skills kiezen boven hard skills. Maar wat zijn soft skills eigenlijk? En waarom zijn ze zo belangrijk? Wij zetten het voor je op een rijtje. 

Soft skills vs. hard skills

Wanneer het gaat om de vaardigheden die nodig zijn voor werk kun je spreken over hard skills en soft skills. Hard skills zijn de meer praktische vaardigheden die je nodig hebt om je baan uit te voeren. Als chauffeur dien je te weten hoe je autorijdt, anders kom je niet ver als je iemand moet wegbrengen. Hard skills kun je leren vanuit een opleiding, bij een cursus of uit ervaring die je opdoet. Enkele voorbeelden van hard skills zijn: 

  • Programmeertaal 
  • Talenkennis 
  • Digital marketing  
  • Sourcen naar professionals
  • ATS-systeem implementeren 

Soft skills bezit je eigenlijk al voordat je hard skills hebt ontwikkeld. Het gaat bij soft skills namelijk meer over persoonlijkheidskenmerken. Bij een groot deel van soft skills wordt er gekeken naar of jij goed samen kan werken met anderen. Dit zijn vaardigheden die je bezit of met ervaring opdoet. Enkele voorbeelden van soft skills zijn:  

  • Empathisch  
  • Stressbestendig
  • Goed kunnen communiceren
  • Leiderschap
  • Tijdmanagement 

Hard skills kunnen afhankelijk van de functie veel verschillen. Als je als schrijver compleet dezelfde hard skills hebt als een monteur, zit je niet op de goede plek. Soft skills daarentegen zijn overal van toepassing. Door deze skills kun jij goed functioneren op je werkplek. Je moet (bijna) overal goed met je collega’s kunnen samenwerken. Soft skills doen er alleen niet toe voor banen waarbij je met helemaal niemand in contact komt, maar die banen zijn er niet veel.

Fygi_Softskills

Het belang van soft skills 

Hoewel er vroeger meer naar hard skills werd gekeken, worden soft skills steeds belangrijker voor werkgevers. Soft skills dragen namelijk bij aan een positieve en fijne werksfeer. Wanneer je bijvoorbeeld een collega hebt die niet goed met je kan communiceren ervaar je dit als negatief en dit is hinderlijk in je werk. Als je meerder collega’s hebt die niet goed communiceren, is de kans groot dat je naar een andere baan gaat zoeken. Terwijl als het contact fijn is, je met plezier naar werk gaat en er niet aan moet denken om weer te gaan zoeken. 

Soft skills laten groeien 

Zoals eerder benoemd krijg je meer hard skills dan soft skills aangeleerd tijdens een opleiding. Dit komt door de focus die zij leggen op hard skills, maar ook doordat soft skills moeilijker te ontwikkelen zijn. Maar gelukkig niet onmogelijk. Er gaat meer tijd en moeite in zitten. Je kan het vergelijken met het veranderen van een gewoonte. Je bent gewend om op een bepaalde manier te reageren op anderen of om op een bepaalde manier met stressvolle situaties om te gaan. Dit moet je gaan afleren terwijl je de nieuwe ‘gewoonte’ aanleert. Dit is telkens weer een bewuste verandering, totdat het gewoonte is. Voor het ontwikkelen van soft skills zijn er tegenwoordig ook cursussen en trainingen. Bij Fygi zien wij het belang van soft skills in. Vandaar dat wij de recruiters begeleiden bij onder andere stressbestendiger worden en conflictmanagement. Hierbij krijgen zij de juiste handvatten om zichzelf te ontwikkelen.

Dit vind je misschien ook interessant

belang soft skills - Read more
Blog

100% effectiever werken met 8 praktische tools!

Maak kennis met 8 essentiële tools die elke ondernemende recruiter nodig heeft om effectiever te werken en betere resultaten te bereiken, van Boolean Searches tot Tinyurl.
belang soft skills - Read more
Blog

Gegarandeerd indruk maken met 9 creatieve (schrijf)tools!

verken 9 essentiële tools die elke recruiter helpen om creatiever te schrijven en op te vallen.
belang soft skills - Read more
Blog

In gesprek met Dennis en Erik - Deel I

Aangedreven door eigen inzichten en ervaringen willen Erik en Dennis een ander recruitment concept ontwikkelen. Zo onstaat Fygi, het netwerk voor zelfstandige recruiters.